10 linkbuilding tips

Auteur:

Jonathan van der Steeg

Categorie:

Gepubliceerd op:

juni 7, 2024

Interessant? Deel dit:

5,2 min read|1019 words|

Linkbuilding is een belangrijke manier om je website beter zichtbaar te maken op het internet en een essentieel onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Wanneer andere websites linken naar jouw site, ziet Google dat als een teken dat jouw content waardevol is.

Dit kan helpen om hoger te komen in de zoekresultaten, wat betekent dat meer mensen jouw website zullen vinden. Maar hoe begin je met linkbuilding? Het is niet altijd even makkelijk om goede links te krijgen.

In deze blog geef ik je 10 praktische tips om te starten met linkbuilding. Deze tips zijn eenvoudig te volgen en kunnen een groot verschil maken voor de zichtbaarheid van je website. Of je nu een beginner bent of al wat ervaring hebt, deze linkbuilding tips kunnen je helpen om je linkbuilding naar een hoger niveau te tillen. Lees verder om te ontdekken hoe je effectief links kunt bouwen en zo je online aanwezigheid kunt verbeteren.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is een manier om je website bekender te maken op het internet. Stel je voor dat jouw website een winkel is in een grote stad. Hoe meer wegen er naar jouw winkel leiden, hoe meer mensen je winkel kunnen vinden en bezoeken. In de wereld van het internet zijn deze wegen links van andere websites naar jouw website.

Als andere websites een link plaatsen naar jouw site, zien zoekmachines zoals Google dit als een teken dat jouw website belangrijk is. Hierdoor gaat jouw website hoger staan in de zoekresultaten als mensen zoeken naar iets dat jij aanbiedt. Dit betekent dat meer mensen jouw website kunnen vinden en bezoeken.

Linkbuilding is dus het proces waarbij je probeert meer van deze links te krijgen. Het is belangrijk dat deze links van goede en betrouwbare websites komen, want dat heeft meer invloed op hoe hoog je komt in de zoekresultaten. Het uiteindelijke doel is om meer bezoekers naar je website te trekken. Lees de blog Linkbuilding tools voor meer informatie over verschillende tools.

Snelweg van backlinks door linkbuilding

10 essentiële linkbuilding tips

1. Creëer waardevolle content

Zorg ervoor dat de inhoud op je website echt waardevol is voor je bezoekers. Dit kan informatie zijn die nergens anders te vinden is, heel nuttig of heel interessant. Wanneer je content uniek en nuttig is, zullen andere websites meer geneigd zijn om naar je site te linken omdat het hun eigen content waardevoller maakt. Denk aan diepgaande gidsen, infographics of onderzoeksresultaten die relevant zijn voor jouw vakgebied.

2. Schrijf gastblogs

Gastbloggen is een effectieve manier om links te krijgen. Zoek websites binnen jouw branche die gastbijdragen accepteren en stel voor om een artikel te schrijven. In dit artikel kun je subtiel een link naar je eigen website plaatsen. Het is een win-win situatie: de andere site krijgt gratis content en jij krijgt een waardevolle link terug.

3. Gebruik social media

Actief zijn op social media kan helpen om je content onder de aandacht te brengen. Door regelmatig je artikelen, blogs of pagina’s te delen, bereik je niet alleen meer mensen, maar moedig je ook interactie aan. Dit kan leiden tot meer natuurlijke backlinks omdat mensen je content gaan delen of ernaar verwijzen op hun eigen websites of blogs.

4. Bouw relaties op binnen je branche

Netwerken binnen je branche kan ook helpen bij linkbuilding. Als je relaties opbouwt met andere professionals, bedrijven of influencers, kunnen zij besluiten om naar jouw site te linken. Je kunt deze relaties opbouwen door deel te nemen aan branchegerelateerde evenementen, webinars bij te wonen of actief te zijn in online gemeenschappen.

5. Maak gebruik van directories en bedrijvengidsen

Meld je website aan bij relevante directories en bedrijvengidsen. Kies wel zorgvuldig: directories van hoge kwaliteit die gerelateerd zijn aan jouw vakgebied zijn het meest waardevol. Dit zijn eenvoudige links om te verkrijgen en kunnen ook helpen om je zichtbaarheid in de branche te vergroten.

6. Creëer ‘linkable assets’

Maak content die mensen niet alleen willen lezen, maar ook willen delen of naar linken. Dit kunnen tools, calculators, origineel onderzoek of interactieve middelen zijn. Zulke ‘linkable assets’ zijn vaak waardevol voor anderen in jouw branche en trekken natuurlijke backlinks aan.

7. Doe aan broken link building

Zoek naar gebroken links op websites die relevant zijn voor jouw niche en stel voor deze te vervangen door links naar vergelijkbare content op jouw website. Dit is niet alleen behulpzaam voor de website-eigenaar, maar biedt ook een kans voor jou om een backlink te krijgen.

8. Vraag om vermeldingen zonder link te veranderen in links

Als jouw bedrijf of website ergens wordt genoemd zonder dat er een link is bijgevoegd, neem dan contact op met de beheerder van de site en vraag of ze een link willen toevoegen. Vaak zijn mensen bereid om dit te doen, vooral als je ze wijst op de meerwaarde voor hun lezers.

9. Geef testimonials

Bedrijven zijn vaak blij met positieve testimonials van klanten en willen deze graag op hun website tonen. Bied aan om een testimonial te schrijven in ruil voor een link naar jouw website. Dit kan een eenvoudige manier zijn om een betrouwbare link te verkrijgen.

10. Monitor je backlinks

Houd bij welke backlinks je hebt verkregen en controleer regelmatig of ze nog actief zijn. Dit helpt je niet alleen om het succes van je linkbuilding-inspanningen te meten, maar ook om te zorgen dat je backlinks waardevol en relevant blijven. Tools zoals Google Search Console kunnen je hierbij helpen.

10 essentiële linkbuilding tips

Linkbuilding: zelf doen of laten uitbesteden?

Linkbuilding kan best ingewikkeld zijn. Het is een proces waarbij je moet zorgen dat andere websites linken naar jouw website om zo beter gevonden te worden op internet. Je kunt dit zelf proberen te doen, maar het kost veel tijd en je moet goed weten hoe het werkt. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om linkbuilding uit te besteden aan experts.

Bij Growth Online Marketing Agency hebben we veel ervaring met linkbuilding. Wij kunnen helpen om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen door te zorgen voor sterke links van betrouwbare websites. Dit kan jouw zichtbaarheid in zoekmachines aanzienlijk verbeteren. Als je het uitbesteedt aan professionals zoals wij, kun je rustig achteroverleunen en je richten op andere belangrijke zaken, terwijl wij zorgen voor de groei van jouw online aanwezigheid.

Auteur van dit artikel: Jonathan van der Steeg

Als Junior Marketeer bij Growth houd ik van schrijven, content maken en bedenken. Creatief, leergierig en enthousiast, dat is wat ik ben. Vol passie maak ik content en schrijf ik blogs om jou op de hoogte te houden van verschillende onderwerpen.

Blog inhoud:
Semrush partner logo
Growth online marketing recruitment consultancy

Bekijk met ons de mogelijkheden in online marketing.

Wil je ontdekken welke marketing strategie voor jouw organisatie verschil kan maken? Neem contact met ons op!