instellen van een 301 redirect

Auteur:

Dinand Bosch

Gepubliceerd op:

november 14, 2023

Interessant? Deel dit:

5,8 min read|1103 words|

Een 301-redirect is een permanente omleiding van één URL naar een andere. Deze redirects worden vaak gebruikt tijdens een SEO-migratie of bij het wijzigen van bestaande pagina’s. Door een 301-redirect te gebruiken, vertel je zoekmachines dat de originele pagina permanent is verhuisd naar een nieuwe locatie. Dit helpt om de SEO-waarde van de originele pagina over te dragen naar de nieuwe pagina, wat vooral belangrijk is als de oude pagina een goede rangschikking of backlinks had. Daarnaast voorkomt het dat bezoekers op een foutpagina terechtkomen, omdat ze automatisch worden doorgestuurd naar de nieuwe URL. In dit blog zal ik dieper ingaan op het belang en de implementatie van 301-redirects.

301 redirect

Wat is een 301 redirect?

Een 301-redirect is een belangrijk concept binnen zoekmachineoptimalisatie (SEO) en verwijst naar een permanente omleiding van een URL naar een andere URL. Dit betekent dat wanneer een gebruiker of zoekmachine een URL bezoekt die is ingesteld met een 301-redirect, deze automatisch wordt doorgestuurd naar een andere URL. Dit heeft verschillende toepassingen en voordelen in termen van SEO:

1. Website migratie: Wanneer je je website verplaatst naar een nieuwe domeinnaam of een nieuwe structuur, kun je 301-redirects gebruiken om de oude URL’s door te sturen naar de overeenkomstige nieuwe URL’s. Dit helpt zoekmachines en gebruikers om de nieuwe locatie van de inhoud te vinden en voorkomt het verlies van zoekmachinepositie en linkwaarde.

2. Verwijderen van dubbele inhoud: Als je dubbele inhoud op je website hebt, wat slecht is voor SEO, kun je een 301-redirect gebruiken om de ene versie door te sturen naar de andere versie, waardoor de zoekmachines weten welke versie moet worden geïndexeerd.

3. Het repareren van dode links: Als bepaalde pagina’s op je website niet meer bestaan of zijn verplaatst, kun je 301-redirects gebruiken om gebruikers die de oude URL bezoeken, door te sturen naar relevante nieuwe of bestaande pagina’s.

4. Het consolideren van paginarank: Als je meerdere versies van een pagina hebt met verschillende URL’s, kun je deze doorsturen naar één URL om de paginarank te concentreren en te maximaliseren.

Het belangrijkste kenmerk van een 301-redirect is dat het permanent is, in tegenstelling tot een 302-redirect, die tijdelijk is. Dit betekent dat zoekmachines begrijpen dat de oorspronkelijke URL permanent is verplaatst naar de nieuwe URL en de zoekmachinerankings en linkwaarde aan de nieuwe URL toewijzen.

Hierdoor blijft de autoriteit en het verkeer behouden, wat cruciaal is voor het behouden van een sterke online aanwezigheid en het minimaliseren van verlies van organisch verkeer bij websiteveranderingen.

3 manieren om 301 redirects in te stellen.

In dit deel van de gids behandelen we drie verschillende methoden om 301 redirects in te stellen op je website. Of je nu een beginner of een ervaren webbeheerder bent, deze methoden bieden praktische oplossingen voor het omleiden van URL’s. We zullen kijken naar het gebruik van de WordPress-plugin ‘Redirection’, de redirect manager van Yoast SEO Premium, en het instellen van redirects via een .htaccess-bestand. Elk van deze methoden heeft zijn eigen voordelen en vereisten, en we zullen stap voor stap uitleggen hoe je ze effectief kunt toepassen. Of je nu zoekt naar een eenvoudige plug-and-play oplossing of een meer technische benadering, je vindt hier de nodige informatie om succesvol 301 redirects op je website in te stellen.

Redirection (wordpress plugin)

Voor deze manier moet je de WordPress redirection plugin downloaden om een 301 redirect in te stellen.

Gelukkig is dat niet zo moeilijk. Dit is hoe je zo’n plugin download:

  • Inloggen en naar dashboard gaan: log in bij jouw persoonlijke WordPress account en ga naar je dashboard. In het linkermenu van jouw dashboard zie je ´plugins´ staan. Klik daarop.
  • Nieuwe plugin: nu krijg je een overzicht te zien van plugins. Klik op ´nieuwe plugin´ om een plugin toe te voegen.
  • Zoek de juiste plugin: vul de juiste trefwoorden in voor jouw plugin, in dit geval ´redirection´ en klik nu op ´plugins zoeken.´ Heb je de goede plugin gevonden? Klik dan nu op ´nu installeren.´
  • Installeer de plugin: in de meeste gevallen wordt de plugin automatisch geïnstalleerd bij WordPress websites. Maar bij WordPress websites met een hoger beveiligingsniveau moet je eerst handmatig je FTP-inloggegevens invoeren. Als je wordt gevraagd om je FTP-gegevens, zorg er dan voor dat je ze invoert, anders kun je de plugin niet installeren. Je zou de FTP-gegevens moeten hebben ontvangen van je hostingprovider toen je je hostingpakket had aangeschaft.
  • Activeer de plugin: nadat de plugin is geïnstalleerd, dien je op de blauwe “Plugin activeren” link te klikken. Voor bepaalde plugins zul je vervolgens de instellingen moeten configureren, terwijl andere plugins meteen klaar zijn voor gebruik.

Zo, nu je de plugin hebt geïnstalleerd kan je aan de slag gaan met het instellen van je 301 redirect, maar hoe doe je dat?

Vul bij ´source URL´ je oude URL in. Bij ´target URL´ kun je de URL invullen waar je wilt dat de bezoekers naartoe geleid worden.

Bij ´group´ kan je je redirects verdelen in groepen als je dat fijn vind. Zelf maak ik er geen gebruik van.

Yoast Premium SEO – redirect manager

De Yoast SEO Premium plugin. Hier heb je ook een gratis versie van, maar als je optimaal gebruik wilt maken van deze plugin is het verstandig om de premium versie aan te schaffen. Hier betaal je zo’n €90 per jaar voor.

Redirects in Yoast SEO

Ook bij deze plugin is het heel simpel om een 301 redirect in te stellen. Vul bij ´old URL´ je oude URL in en bij ´URL´ de nieuwe URL waar je bezoekers naartoe moeten worden geleid.

301 redirect instellen met .Htaccess bestand

De beste manier om de redirects in te stellen, is via de .htaccess bestanden. Hierdoor heeft jouw (WordPress) website geen plug-in nodig. Dit zorgt dus ook voor een betere performance.

Hoe maak je een .Htaccess bestand aan? Als je deze nog niet hebt in je website kun je eenvoudig zelf maken door zelf een text bestand aan te maken. Deze noem je dan .Htaccess en je haalt de .txt extensie weg.

Vervang ‘/oude-pagina.html’ met de huidige pagina, zonder ‘www.jouwdomeinnaam.nl’. Voor ‘https://www.jouwdomeinnaam.nl/nieuwe-pagina.html’ gebruik je de volledige url waarnaar de oude pagina moet verwijzen. Vergeet tot slot niet om het .htaccess-bestand op te slaan.

Het enige nadeel is dat technische kennis een vereiste is om dit goed in te stellen en bij te houden, anders moet dit door een ontwikkelaar worden ingesteld. 

Conclusie

Als het goed is weet je nu:

  • Wat een 301 redirect is
  • Hoe je een plugin installeert in wordpress
  • Hoe je de redirect plugin van wordpress gebruikt
  • Hoe je de redirect plugin van Yoast SEO gebruikt
  • Hoe je een 301 redirect instelt via .Htacces

Mocht je nog hulp nodig hebben, neem dan gerust even contact met ons op.

Auteur van dit artikel: Dinand Bosch

Dinand Bosch is een levendige en creatieve kracht binnen ons team. Als gepassioneerde en bekwame auteur brengt hij de magie van woorden tot leven, verbindt hij lezers met nieuwe ideeën en creëert hij boeiende en inspirerende inhoud.

Blog inhoud:
Semrush partner logo
Growth online marketing recruitment consultancy

Bekijk met ons de mogelijkheden in online marketing.

Wil je ontdekken welke marketing strategie voor jouw organisatie verschil kan maken? Neem contact met ons op!