anchor tekst - rank hoger in google

Auteur:

Dinand Bosch

Gepubliceerd op:

oktober 23, 2023

Interessant? Deel dit:

7,2 min read|1374 words|

Hoe bepalen zoekmachines welke webpagina’s het meest relevant zijn voor onze zoekopdrachten? Deels wordt dat bepaald door anchor teksten (anker teksten). In dit blog zal ik je uitleggen wat anchor teksten zijn, waarom ze van belang zijn voor Google, de verschillende soorten anchor teksten, hoe je ze effectief kunt analyseren en optimaliseren, waarom ze belangrijk zijn voor een goede linkbuilding strategie en ten slotte hoe je een doordachte anchor tekststrategie kunt ontwikkelen om je website te versterken.

Wat is een anchor tekst?

Een anchor tekst is het klikbare deel van een hyperlink dat de bezoeker aanklikt om naar een andere webpagina te gaan. Deze tekst fungeert als een deur naar een andere pagina. Bijvoorbeeld, in de zin “Lees ons uitgebreide artikel over WhatsApp kanalen voor diepgaande informatie over hoe je gebruik kunt maken van WhatsApp kanelen,” is “WhatsApp kanalen” de anchor tekst.

Om het nog iets makkelijker te maken leg ik het even uit met een afbeelding:

anchor tekst voorbeeld van Growth

In dit stukje tekst wordt doorgelinkt naar een andere pagina van Growth. De tekst die verbonden is met de link, het stukje “online marketing blog”, dat is de anchor tekst.

Waarom is een anchor tekst belangrijk voor Google?

Anchors zijn van cruciaal belang om hoger te ranken in zoekmachines, en Google in het bijzonder, om verschillende redenen:

 1. Relevantie: Anchor teksten helpen zoekmachines bij het begrijpen van de inhoud en de onderwerpen van gelinkte pagina’s. Dit is essentieel om de relevantie van een pagina voor zoekopdrachten te bepalen.
 2. Ranken: De anchor tekst speelt een directe rol bij het bepalen van de positie van een webpagina in zoekresultaten. Goed geoptimaliseerde anchor teksten kunnen de SEO-rankings van een pagina verbeteren.
 3. Gebruiksvriendelijkheid: Ze bieden ook waarde aan bezoekers door duidelijke en beschrijvende links te verschaffen, wat de gebruikerservaring verbetert. Een goede gebruikerservaring draagt bij aan de positieve SEO-score van een website.

Soorten anchor teksten

Er zijn verschillende soorten anchor teksten die je kunt gebruiken, elk met zijn eigen toepassingen en strategieën:

1. Exact match anchors

Exact match anchor teksten bevatten zoekwoorden of zinsdelen die exact overeenkomen met de zoekopdracht waarop je wilt rangschikken. Bijvoorbeeld, als je een online bloemenwinkel hebt, zou een exact match anchor tekst “online bloemen bestellen” zijn. Ze moeten met voorzichtigheid worden gebruikt om over-optimalisatie te voorkomen, omdat Google dergelijke praktijken kan bestraffen.

2. Gedeeltelijke overeenkomst anchors

Gedeeltelijke overeenkomst anchor teksten bevatten zoekwoorden of zinsdelen, maar niet exact. Ze zijn natuurlijker en minder riskant in termen van over-optimalisatie.

3. Branded anchors

Branded anchor teksten bevatten de naam van je merk of bedrijf, zoals “BloemenParadijs.com.” Ze helpen niet alleen bij het opbouwen van merkherkenning, maar zorgen er ook voor dat je merknaam in verband wordt gebracht met relevante zoekopdrachten.

4. Naakte URL anchors

Deze anchor teksten bevatten eenvoudigweg de URL van de gelinkte pagina zonder enige ankertekst. Bijvoorbeeld, “https://www.bloemenparadijs.com.” Ze worden vaak gebruikt voor officiële links en bronnen om vertrouwen te wekken.

5. Generieke anchors

Generieke anchor teksten gebruiken algemene termen zoals “klik hier,” “lees meer” of “ontdek hier.” Ze zijn nuttig wanneer de exacte context minder belangrijk is, zoals bij verwijzingen naar algemene informatiebronnen.

Anchor tekst analyse

Het analyseren van je eigen anchor teksten is van cruciaal belang om de gezondheid van je SEO-strategie te waarborgen. Hier zie je hoe je dit kunt doen:

 1. Identificeer overmatig gebruik: Een diepgaande analyse van je site onthult mogelijke overmatige gebruik van bepaalde anchor teksten. Wanneer je merkt dat bepaalde anchor teksten te vaak voorkomen, moet je voor diversificatie zorgen om over-optimalisatie te voorkomen.
 2. Relevantie: Controleer de relevantie van de anchor teksten voor de gelinkte inhoud. Misleidende of onjuiste anchor teksten kunnen schadelijk zijn voor de gebruikerservaring en SEO-rangschikking.

Maar ook het analyseren van anchor teksten van concurrenten is erg handig. Dit kan je doen met een tool zoals Ahrefs. Kijk wat de anchor tekst verdeling is bij je top 3 concurrenten, neem het gemiddelde daarvan en pas dit toe op je eigen strategie.

Effectieve anchor tekst strategie

Een goede anchor tekststrategie is de sleutel tot een sterke SEO. Laten we nog dieper ingaan op enkele strategische aspecten:

 1. Diversificatie: Een gevarieerde set anchor teksten is van vitaal belang om een natuurlijk en evenwichtig linkprofiel te behouden. Dit voorkomt over-optimalisatie en verbetert de geloofwaardigheid van je website.
 2. Contextuele relevantie: Anchor teksten moeten niet alleen zoekwoordgebaseerd zijn, maar ook nauw aansluiten bij de context van de gelinkte inhoud. Dit verbetert de gebruikerservaring en zoekresultaten.
 3. Overweging van zoekintentie: Denk na over de intentie van de gebruiker wanneer je anchor teksten selecteert. Verschillende zoekintenties vereisen verschillende benaderingen voor anchor teksten.
 4. Monitoring en aanpassing: Het optimaliseren van anchor teksten is geen eenmalige taak. Het vereist voortdurende monitoring en aanpassing op basis van prestaties en veranderende SEO-trends. Kijk bijvoorbeeld 1 keer in de maand of jouw links het goed doen en of ze nog relevant zijn.

Ankerteksten voor een effectieve linkbuilding strategie

Het correct gebruiken van ankerteksten is cruciaal voor een effectieve linkbuilding-strategie om verschillende redenen:

 1. Relevantie: Ankerteksten helpen zoekmachines te begrijpen waar de gekoppelde pagina over gaat. Een nauwkeurige en beschrijvende ankertekst kan de relevantie van je link voor bepaalde zoekwoorden versterken, wat helpt bij het verbeteren van de zoekmachine rankings van de gekoppelde pagina voor die termen.
 2. Linkprofiel diversiteit: Zoekmachines kijken naar het ‘linkprofiel’ van een website, wat in feite de verzameling is van alle inkomende links naar die site, inclusief de ankerteksten. Een natuurlijk linkprofiel heeft diversiteit in de ankerteksten, wat betekent dat niet alle links dezelfde ankertekst hebben. Dit helpt om zoekmachines te laten zien dat links naar je site organisch zijn en niet kunstmatig gecreëerd voor manipulatie.
 3. Gebruikerservaring: Goed geformuleerde ankerteksten zijn niet alleen belangrijk voor zoekmachines, maar ook voor de gebruikerservaring. Ze geven gebruikers een duidelijk idee van wat ze kunnen verwachten wanneer ze op een link klikken, wat kan resulteren in een hogere klikfrequentie en meer betrokkenheid.
 4. Vertrouwen en autoriteit: Links van betrouwbare en gezaghebbende sites zijn waardevoller in de ogen van zoekmachines. Wanneer je ankertekst nauwkeurig en relevant is, en de link afkomstig is van een hoogwaardige bron, draagt dit bij aan de autoriteit van je eigen site.

Daarom is het bij het opstellen van een linkbuilding-strategie belangrijk om aandacht te besteden aan het opnemen van hoogwaardige ankerteksten voor verschillende soorten backlinks die zowel relevant zijn voor de content waarnaar ze linken als divers en natuurlijk in je algehele linkprofiel. Dit helpt niet alleen om beter te scoren in zoekmachines, maar verbetert ook de bruikbaarheid en betrouwbaarheid van je website voor eindgebruikers.

Hoe je anchor teksten toepast op je website

Het effectief toepassen van anchor teksten op je website is een doorlopend proces dat consistente aandacht vereist:

 1. Natuurlijke Integratie: Anchor teksten moeten op een natuurlijke manier in de tekst worden opgenomen, zonder dat ze geforceerd overkomen.
 2. Consistentie: Houd een consistente benadering aan over je hele website om verwarring te voorkomen en om je strategie duidelijk te communiceren met je contentteam.
 3. Herzien en bijwerken: Regelmatige herziening en bijwerking van anchor teksten is essentieel om relevant en up-to-date te blijven.
 4. Interne en externe links: Vergeet niet om zowel interne als externe links te optimaliseren om een uitgebalanceerde SEO-benadering te garanderen.

Hoe voeg je een anchor tekst toe in je website?

Om te laten zien hoe je een ankertekst aan een link kunt toevoegen, nemen we WordPress als voorbeeld. Houd er rekening mee dat de exacte stappen kunnen variëren, afhankelijk van het CMS of de website die je gebruikt.

 • voeg een link toe
 • Nadat je de link hebt toegevoegd, klik je op het potlood icoontje.
 • Selecteer eerst de anchor tekst waar je een link van wilt maken.
 • selecteer de anchor tekst

Conclusie

Het begrijpen van anchor teksten en hoe je ze effectief kunt gebruiken, is van cruciaal belang voor het verbeteren van je SEO-prestaties en de algehele gebruikerservaring op je website. Deze diepgaande verkenning van anchor teksten zou je moeten helpen om hun rol in zoekmachineoptimalisatie te begrijpen en te benutten.

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de nieuwste trends en best practices in SEO. Het optimaliseren van anchor teksten is een continu proces dat zeker gaat bijdragen aan het succes van je website in de zoekresultaten.

Auteur van dit artikel: Dinand Bosch

Dinand Bosch is een levendige en creatieve kracht binnen ons team. Als gepassioneerde en bekwame auteur brengt hij de magie van woorden tot leven, verbindt hij lezers met nieuwe ideeën en creëert hij boeiende en inspirerende inhoud.

Blog inhoud:
Semrush partner logo
Growth online marketing recruitment consultancy

Bekijk met ons de mogelijkheden in online marketing.

Wil je ontdekken welke marketing strategie voor jouw organisatie verschil kan maken? Neem contact met ons op!