beste tijden om te posten op instagram blog banner

Auteur:

Dinand Bosch

Gepubliceerd op:

juni 7, 2024

Interessant? Deel dit:

7,2 min read|1400 words|

Timing is alles op Instagram. Of je nu een merk vertegenwoordigt, een influencer bent, of gewoon je volgers wilt betrekken, het kiezen van het juiste moment om te posten kan een groot verschil maken. In dit blog kijken we naar wat de beste tijdens om te posten op Instagram zijn en hoe jij hier je voordeel uit kunt halen.

Met voortdurende veranderingen in het Instagram-algoritme is het belangrijker dan ooit om je strategie aan te passen om je zichtbaarheid en betrokkenheid te maximaliseren. Daarom bespreken we in dit blog de beste tijden om te posten op Instagram voor maximale impact.

Later beste tijden om te posten op instagram

Waarom timing belangrijk is

Het Instagram-algoritme is voortdurend in ontwikkeling. Het bepaalt welke posts gebruikers zien op basis van verschillende factoren, waaronder de timing van de post. Dit is waarom timing zo cruciaal is:

Het Instagram-algoritme

Instagram rangschikt content op basis van hoe relevant deze is voor de gebruiker. Dit wordt beïnvloed door verschillende factoren:

 • Betrokkenheid: Posts met veel likes, reacties en shares worden als relevanter beschouwd. Dit betekent dat als je post snel betrokkenheid genereert, deze hoger in de feeds van je volgers kan verschijnen.
 • Tijdelijkheid: Recente posts hebben meer kans om bovenaan te verschijnen. Instagram wil gebruikers de meest actuele en relevante content laten zien.
 • Relatie: Hoe vaak een gebruiker interactie heeft met jouw account (likes, comments, direct messages), bepaalt ook hoe vaak jouw posts in hun feed verschijnen.

Betrokkenheid

Betrokkenheid is de sleutel tot zichtbaarheid. Een post die snel veel betrokkenheid krijgt, heeft een grotere kans om door meer mensen gezien te worden. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe verkeerde timing je zichtbaarheid kan beïnvloeden:

 • Te vroeg posten: Als je post wanneer je volgers nog slapen, kan je post ondergesneeuwd raken door nieuwere content tegen de tijd dat ze wakker zijn.
 • Te laat posten: Als je post na de piekactiviteit van je volgers, kan je post minder zichtbaarheid en betrokkenheid krijgen.

Laten we een voorbeeld nemen: Stel dat je een post om 2 uur ’s nachts plaatst. De meeste van je volgers slapen waarschijnlijk, dus tegen de tijd dat ze wakker worden, is je post al uren oud en heeft deze mogelijk minder zichtbaarheid gekregen door nieuwere posts.

Aan de andere kant, als je post om 12 uur ’s middags, wanneer veel mensen een lunchpauze nemen en hun telefoon checken, is de kans groter dat je post meteen betrokkenheid krijgt en hoger in de feed verschijnt.

Algemene richtlijnen voor posten op Instagram

Hoewel het perfecte tijdstip voor elke gebruiker kan variëren, zijn er enkele algemene richtlijnen die je kunt volgen op basis van recente onderzoeken.

Beste tijden om te posten

Dit zijn over het algemeen de beste tijden om te posten op Instagram:

 • Maandag tot vrijdag tussen 10:00 – 15:00 uur: Tijdens werkuren zijn mensen vaak actief op social media, vooral tijdens pauzes.
  • Maandag: 10:00 – 13:00 uur. Maandag is vaak een dag waarop mensen terugkeren naar hun routine en minder geneigd zijn om vroeg in de ochtend te scrollen, maar een piek in activiteit is te zien rond lunchtijd.
  • Dinsdag: 9:00 – 11:00 uur. Dinsdag is een van de meest actieve dagen voor Instagram-gebruikers, vooral vroeg in de ochtend.
  • Woensdag: 11:00 – 13:00 uur. Midden in de week is er een verhoogde activiteit tijdens de lunchpauze.
  • Donderdag: 12:00 – 14:00 uur. Donderdag is vergelijkbaar met woensdag, met een piek in activiteit rond het middaguur.
  • Vrijdag: 10:00 – 13:00 uur. Mensen zijn vaak vroeg in de middag actief, wellicht door de anticipatie op het weekend.
de beste tijden om te posten op instagram

Het belang van consistentie

Het is belangrijk om consistent te zijn met je posttijdstippen. Dit helpt om je volgers een routine te geven, zodat ze weten wanneer ze nieuwe content van jou kunnen verwachten. Consistentie kan ook helpen bij het opbouwen van vertrouwen en verwachting bij je volgers, wat de betrokkenheid kan vergroten.

Experimenteren met verschillende tijden

Niet alle doelgroepen zijn hetzelfde. Experimenteer met verschillende tijden om te ontdekken wanneer jouw specifieke publiek het meest betrokken is. Gebruik de volgende tips:

 • Varieer je posttijden: Probeer verschillende tijdstippen om te zien welke de meeste betrokkenheid opleveren.
 • Analyseer je resultaten: Gebruik Instagram Insights om te zien welke tijden het beste werken.
 • Test specifieke dagen: Naast het testen van tijden, kun je ook experimenteren met verschillende dagen van de week om te zien welke het meest effectief zijn voor jouw publiek.

Waarom deze tijden werken

Deze tijden zijn effectief omdat ze samenvallen met momenten waarop mensen een pauze nemen van hun dagelijkse routine. Tussen 10:00 en 15:00 uur zijn veel mensen op kantoor en nemen ze regelmatig pauzes om sociale media te checken. Dit zijn momenten waarop gebruikers ontspannen zijn en meer geneigd zijn om te scrollen, te liken en te reageren op posts.

Gebruik van Instagram Analytics

Instagram Insights is een krachtige tool om je volgersgedrag te analyseren en je poststrategie te optimaliseren.

Stap-voor-stap gids

 1. Ga naar je profiel en tik op de drie lijnen in de rechterbovenhoek: Dit opent het menu.
 2. Selecteer ‘Insights’: Dit brengt je naar het Insights-dashboard.
 3. Kies ‘Audience’: Hier vind je gedetailleerde informatie over je volgers, inclusief wanneer ze het meest actief zijn.
 4. Analyseer je data: Let op de uren en dagen waarop je volgers het meest actief zijn en pas je posttijden hierop aan. Je kunt deze informatie vinden onder de sectie ‘Wanneer je volgers online zijn’.

Belangrijke metrics

 • Actieve uren en dagen: Deze laten zien wanneer je volgers online zijn, zodat je je posts kunt timen voor maximale zichtbaarheid.
 • Betrokkenheid per uur: Hiermee kun je zien welke tijden de meeste interacties opleveren. Vergelijk de betrokkenheid van posts op verschillende tijden om te bepalen wanneer je het beste kunt posten.
 • Demografische gegevens: Inzichten in de leeftijd, locatie en geslacht van je volgers kunnen je helpen beter te begrijpen wie je publiek is en wanneer zij actief zijn.

Waarom Instagram Insights essentieel Is

Het gebruik van Instagram Insights helpt je om datagedreven beslissingen te nemen in plaats van te vertrouwen op gissingen. Door precies te weten wanneer je volgers actief zijn en hoe ze reageren op je posts, kun je je strategie verfijnen voor maximale effectiviteit.

Voorbeeld van het gebruik van Insights

Stel dat je merkt dat je volgers het meest actief zijn op dinsdag en donderdag om 14:00 uur. Je kunt experimenteren door je belangrijkste content op deze tijden te posten en minder belangrijke updates op andere momenten. Door de betrokkenheid te vergelijken, kun je de effectiviteit van je timingstrategie beoordelen.

Later social media tool voor Instagram planning en analyse

Tips en tricks voor optimale posttijdstrategieën

Het plannen van je posts en het meten van de effectiviteit van verschillende tijdstippen kan je helpen om je strategie te verfijnen.

Gebruik van planningshulpmiddelen

Tools zoals Later, Buffer en Hootsuite kunnen je helpen om je posts vooraf te plannen en te publiceren op de optimale tijden. Deze tools bieden ook analyses die je kunnen helpen bij het bepalen van de beste tijden om te posten.

 • Later: Biedt een gebruiksvriendelijke interface en visuele planning, zodat je je Instagram-feed kunt plannen en bekijken zoals deze eruit zal zien.
 • Buffer: Helpt bij het plannen van posts op meerdere sociale media platforms en biedt analyses om je strategie te verfijnen.
 • Hootsuite: Een uitgebreide tool die niet alleen posts plant, maar ook analyses biedt en je interacties met volgers kan beheren.
 • SocialBee: Helpt bij het plannen, analyseren en creëren van pakkende content.
 • Meta Business Suite: Deze tool is gratis en biedt behoorlijk veel insights.

Bekijk hier nog meer Social media tools die ook AI gebruiken om je te helpen met je social strategie.

A/B-testen

A/B-testen houdt in dat je twee verschillende tijden test om te zien welke de beste resultaten oplevert. Post bijvoorbeeld dezelfde soort content op verschillende tijden en vergelijk de resultaten.

 • A/B-test methoden:
  • Content splitsen: Plaats dezelfde content op twee verschillende tijdstippen op verschillende dagen en vergelijk de betrokkenheid.
  • Gelijke inhoud op dezelfde dag: Post vergelijkbare content op dezelfde dag, maar op verschillende tijden, om directe verschillen in betrokkenheid te meten.

Conclusie

Timing is cruciaal voor het succes van je Instagram-strategie. Door te begrijpen hoe het Instagram-algoritme werkt en wanneer je volgers het meest actief zijn, kun je je zichtbaarheid en betrokkenheid maximaliseren. Experimenteer met verschillende tijden, gebruik Instagram Insights om je resultaten te analyseren, en pas je strategie aan op basis van wat je leert.

We moedigen je aan om deze aanbevelingen te testen en aan te passen aan je eigen account en doelgroep. Mocht je toch nog hulp nodig hebben, voel je vrij om met een van onze experts te schakelen of lees meer over social media beheer en management.

Succes!

Auteur van dit artikel: Dinand Bosch

Dinand Bosch is een levendige en creatieve kracht binnen ons team. Als gepassioneerde en bekwame auteur brengt hij de magie van woorden tot leven, verbindt hij lezers met nieuwe ideeën en creëert hij boeiende en inspirerende inhoud.

Blog inhoud:
Semrush partner logo
Growth online marketing recruitment consultancy

Bekijk met ons de mogelijkheden in online marketing.

Wil je ontdekken welke marketing strategie voor jouw organisatie verschil kan maken? Neem contact met ons op!