Bevestigingsmail Growth + tools

Auteur:

Dinand Bosch

Gepubliceerd op:

oktober 23, 2023

Interessant? Deel dit:

7,5 min read|1435 words|

E-mailmarketing is een van de meest effectieve manieren om in contact te blijven met je klanten, prospects en abonnees. Het creëren van een goede e-mailcampagne vereist echter veel meer dan alleen het schrijven van een pakkende onderwerpregel en het verzenden van een e-mail. Het omvat ook het opbouwen van klantvertrouwen, het verbeteren van de klantbetrokkenheid en het leveren van waarde aan je ontvangers. Een belangrijk onderdeel van een doeltreffende e-mailcampagne is een bevestigingsmail. In dit uitgebreide artikel zullen we je precies vertellen wat je moet weten over een bevestigingsmail.

Wat is een bevestigingsmail?

Een bevestigingsmail, ook wel een ‘confirmatiemail’ of ‘receiptmail’ genoemd, is een automatisch gegenereerde e-mail die wordt verzonden naar een ontvanger nadat hij een specifieke actie heeft ondernomen op je website of platform. Dit kan variëren van een eenvoudige ‘bedankt voor je inschrijving’ na het aanmelden voor een nieuwsbrief tot een gedetailleerde ontvangstbevestiging na een aankoop op een e-commerce website.

Bevestigingsmails hebben verschillende doelen:

 • Ze bevestigen de succesvolle voltooiing van een actie.
 • Ze stellen de klant gerust en bevestigen de geldigheid van hun actie.
 • Ze bieden waardevolle informatie zoals ordergegevens of downloadlinks.
 • Ze versterken de merkidentiteit en bouwen vertrouwen op.
 • Ze kunnen klanten aanzetten tot verdere actie, zoals het delen van de aankoop op sociale media of het schrijven van een recensie.

Platformen om bevestigingsmails mee te maken

Het maken van effectieve bevestigingsmails kan eenvoudig zijn met de juiste tools. Hier zijn enkele populaire platformen en methoden om bevestigingsmails te maken:

MailChimp

MailChimp is een van ’s werelds meest populaire e-mailmarketingplatforms. Het biedt een breed scala aan sjablonen en hulpmiddelen om bevestigingsmails te maken en aan te passen. Met MailChimp kun je eenvoudig de inhoud, het ontwerp en de verzendtijd van je bevestigingsmails beheren.

Bevestigingsmail maken door mailchimp

Voordelen:

 1. Gebruiksvriendelijkheid: MailChimp staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface. Het is toegankelijk voor beginners en biedt sjablonen en hulpmiddelen om snel bevestigingsmails te maken.
 2. Sjablonen: MailChimp biedt diverse aanpasbare sjablonen die het ontwerpproces vereenvoudigen. Je kunt snel een professioneel ogende bevestigingsmail maken zonder veel ontwerpkennis.
 3. Automatisering: Je kunt eenvoudig geautomatiseerde bevestigingsmailreeksen instellen, bijvoorbeeld voor welkomst- of verlaten-winkelwagen-e-mails.
 4. Analytics: MailChimp biedt uitgebreide analysetools waarmee je de prestaties van je e-mails kunt meten en verbeteren.

Nadelen:

 1. Kosten: MailChimp kan duur worden naarmate je e-maillijst groeit en je meer functies wilt gebruiken. Het gratis abonnement heeft beperkingen.
 2. Minder maatwerk: Hoewel MailChimp aanpasbaar is, kan het enkele beperkingen hebben als je zeer specifieke ontwerpvereisten hebt.

Klaviyo

Klaviyo is een e-mailmarketingplatform dat gespecialiseerd is in e-commerce. Het stelt bedrijven in staat om bevestigingsmails en andere e-mailcommunicatie te automatiseren op basis van klantgedrag. Dit platform is ideaal voor online winkels die gedetailleerde en op maat gemaakte bevestigingsmails willen versturen.

Bevestigingsmail maken met Klaviyo

Voordelen:

 1. E-commercefocus: Klaviyo is specifiek ontworpen voor e-commercebedrijven en biedt geavanceerde e-commercefuncties, waaronder productaanbevelingen en segmentatie.
 2. Gedragsgebaseerde automatisering: Je kunt gedragsgestuurde bevestigingsmails instellen op basis van de acties van de klant.
 3. Krachtige integraties: Klaviyo integreert naadloos met populaire e-commerceplatforms en tools, waardoor gegevensintegratie en automatisering gemakkelijker worden.
 4. Personalisatie: Het platform maakt uitgebreide personalisatie mogelijk, waardoor je je bevestigingsmails zeer relevant kunt maken.

Nadelen:

 1. Leercurve: Klaviyo kan voor beginners een steilere leercurve hebben in vergelijking met meer algemene e-mailmarketingtools.
 2. Kosten: Klaviyo kan duurder zijn dan sommige andere e-mailmarketingopties.

Active Campaign

Active Campaign is een geavanceerd e-mailmarketingplatform dat zich onderscheidt door zijn CRM-mogelijkheden en uitstekende automatisering. Het is geschikt voor bedrijven die hun e-mailmarketing willen integreren met andere aspecten van hun klantrelaties.

Active Campaign Dashboard

Voordelen:

 1. Geavanceerde automatisering: Active Campaign biedt enkele van de meest geavanceerde automatiseringshulpmiddelen, waardoor je bevestigingsmails en vervolgacties zeer gedetailleerd kunt aanpassen.
 2. CRM-integratie: Het platform integreert e-mailmarketing met zijn CRM, waardoor je een vollediger beeld van klanttrajecten kunt krijgen.
 3. Gedetailleerde tracking: Track interacties en gedrag van klanten om meer inzichtelijke bevestigingsmails en follow-ups te maken.

Nadelen:

 1. Complexiteit: Vanwege de veelzijdige functies kan Active Campaign in het begin overweldigend zijn en een leercurve hebben.
 2. Kosten: Het platform kan duurder zijn, vooral als je toegang wilt tot geavanceerdere functies.

SendGrid

SendGrid is een cloudgebaseerd e-mailplatform dat bekend staat om zijn schaalbaarheid en betrouwbaarheid, vooral wanneer het gaat om transactie-e-mails zoals bevestigingsmails. Het is perfect voor bedrijven die een groot volume aan e-mails moeten verzenden.

Sendgrid e-mail platform

Voordelen:

 1. Betrouwbaarheid: SendGrid biedt hoge leverbaarheidstarieven, wat essentieel is voor het waarborgen dat bevestigingsmails hun ontvangers bereiken.
 2. Schaalbaarheid: Het platform kan gemakkelijk omgaan met grote hoeveelheden e-mails zonder prestatieverlies.
 3. API’s en documentatie: SendGrid heeft krachtige API’s en uitgebreide documentatie die ontwikkelaars helpen bij het aanpassen en automatiseren van het e-mailproces.

Nadelen:

 1. Technische expertise vereist: Om het meeste uit SendGrid te halen, heb je enige technische kennis nodig, wat een hindernis kan zijn voor niet-technische gebruikers.
 2. Ontwerpfuncties: Terwijl het sterk is in het verzenden van e-mails, zijn de ontwerpfuncties van SendGrid niet zo uitgebreid als die van sommige andere e-mailmarketingplatforms.

HTML-codering

Voor maximale maatwerk en controle over het ontwerp van je bevestigingsmails, kun je ervoor kiezen om ze handmatig in HTML te coderen. Hiermee kun je elk aspect van de e-mail aanpassen, maar het vereist wel enige technische kennis.

Voordelen:

 1. Volledige controle: Met HTML-codering heb je volledige controle over het ontwerp en de lay-out van je bevestigingsmails. Je kunt ze volledig aanpassen aan je behoeften.
 2. Geen kosten: Als je HTML kunt coderen, zijn er geen kosten verbonden aan het gebruik van een e-mailmarketingplatform.
 3. Maatwerk: Je kunt bevestigingsmails nauwkeurig aanpassen aan je merkidentiteit en ontwerpvereisten.

Nadelen:

 1. Technische vaardigheden vereist: HTML-codering vereist technische kennis en ervaring. Niet alle bedrijfseigenaren of marketeers zijn bekwaam in HTML.
 2. Tijdrovend: Handmatige HTML-codering kan tijdrovend zijn, vooral als je meerdere e-mails wilt maken en testen.
 3. Geen ingebouwde automatisering: Het handmatig beheren van bevestigingsmails kan inefficiënt zijn, vooral als je met grote lijsten werkt.
 4. Responsief ontwerp: Je moet ervoor zorgen dat je bevestigingsmails goed worden weergegeven op verschillende apparaten, wat extra werk kan vergen.

Bevestigingsmail voorbeelden

Laten we nu enkele voorbeelden bekijken van bedrijven waarmee wij hebben samengewerkt en hoe ze hebben geprofiteerd van effectieve bevestigingsmails.

Drankstunter

Drankstunter, een online drankenwinkel, heeft met ons marketingbureau samengewerkt om hun bevestigingsmailstrategie te verbeteren. Door het optimaliseren van hun bevestigingsmails hebben ze niet alleen de klanttevredenheid vergroot, maar ook het aantal herhaalaankopen gestimuleerd. Hun bevestigingsmails zijn nu persoonlijk, bevatten relevante productaanbevelingen en moedigen klanten aan om hun ervaringen te delen op sociale media. We hebben voor Drankstunter een groei van 800% bereikt in hun e-mail lijsten! Bekijk hier meer over hoe we Drankstunter hebben geholpen.

Doula Almere

Doula Almere, een webshop om ouders bij de geboorte van hun kind gerust te stellen, heeft ook hun bevestigingsmail laten maken door Growth. Dit heeft geleid tot een grotere betrokkenheid en vertrouwen bij hun klanten.

Growth

Bij Growth hebben we natuurlijk ook onze eigen bevestigingsmail! Bijvoorbeeld voor als er een dienst wordt aangevraagd of als er antwoord moet worden gegeven op een vraag. Dit is hoe onze bevestigingsmail eruit ziet:

Tips voor effectieve bevestigingsmails

Om bevestigingsmails te optimaliseren en hun impact te vergroten, zijn hier enkele tips:

 1. Personalisatie: Gebruik de naam van de klant in de begroeting en andere relevante delen van de e-mail.
 2. Duidelijke CTA’s: Voeg duidelijke en relevante call-to-actions toe die de ontvanger aanzetten tot verdere actie, zoals het delen van de aankoop op sociale media of het schrijven van een recensie.
 3. Bied Waarde: Zorg ervoor dat de e-mail waarde biedt aan de ontvanger, zoals orderinformatie, downloadlinks of aanvullende bronnen.
 4. Merkconsistentie: Zorg voor consistente branding met het logo, de kleuren en de algemene stijl van je bedrijf. Dit versterkt de herkenbaarheid en het vertrouwen.
 5. Timing: Stel de verzendtijd van de bevestigingsmails zorgvuldig in. Ze moeten onmiddellijk na de actie van de klant worden verzonden om de relevantie te behouden.
 6. Responsief Ontwerp: Zorg ervoor dat je bevestigingsmails goed worden weergegeven op zowel desktop- als mobiele apparaten.
 7. A/B-testen: Experimenteer met verschillende versies van je bevestigingsmails om te bepalen welke de meest effectieve is. Test elementen zoals onderwerpregels, afbeeldingen en CTA’s.

Conclusie

Bevestigingsmails zijn erg waardevol binnen e-mailmarketing. Ze zijn niet alleen een manier om klanten te informeren, maar ook om vertrouwen en betrokkenheid op te bouwen. Door gebruik te maken van e-mailmarketingplatforms zoals MailChimp of Klaviyo, of door bevestigingsmails handmatig in HTML te coderen, kun je indrukwekkende bevestigingsmails maken die je bedrijf naar een hoger niveau tillen. Grijp deze kans aan om je e-mailmarketingstrategie te verbeteren en een blijvende indruk achter te laten bij je klanten.

Afronding

Wil je meer leren over het optimaliseren van bevestigingsmails of heb je hulp nodig bij je e-mailmarketingstrategie? Neem gerust contact op met ons marketingbureau, en we helpen je graag om het meeste uit je e-mailmarketinginspanningen te halen. Samen kunnen we je bedrijf naar nieuwe hoogten tillen en je klanten een onvergetelijke ervaring bieden. Bevestigingsmails zijn niet alleen een technische formaliteit; ze zijn een kans om te schitteren in je klantcommunicatie.

Auteur van dit artikel: Dinand Bosch

Dinand Bosch is een levendige en creatieve kracht binnen ons team. Als gepassioneerde en bekwame auteur brengt hij de magie van woorden tot leven, verbindt hij lezers met nieuwe ideeën en creëert hij boeiende en inspirerende inhoud.

Semrush partner logo
Growth online marketing recruitment consultancy

Bekijk met ons de mogelijkheden in online marketing.

Wil je ontdekken welke marketing strategie voor jouw organisatie verschil kan maken? Neem contact met ons op!