Auteur:

Jonathan van der Steeg

Gepubliceerd op:

april 25, 2024

Interessant? Deel dit:

8,6 min read|1674 words|

E-mailmarketing is een dynamische en krachtige strategie om met een breed publiek te communiceren via e-mail. Het is te vergelijken met het versturen van een gepersonaliseerde brief, maar dan sneller en efficiënter, waarbij je duizenden mensen tegelijk kunt bereiken. Bedrijven gebruiken e-mailmarketing om jou op de hoogte te houden van nieuwe producten, speciale aanbiedingen en meer. Ze kunnen ook tips delen of verhalen vertellen die jij misschien leuk vindt.

Waarom is e-mailmarketing zo populair? Omdat het werkt! Het is een directe en persoonlijke manier om met klanten te communiceren. Mensen checken vaak hun e-mail, dus het is een goede plek om aandacht te krijgen. Bovendien kan het bedrijf zien wie hun e-mails opent en wie klikt op links, zodat ze beter begrijpen wat klanten interessant vinden.

In deze blog gaan we dieper in op hoe e-mailmarketing werkt, waarom het zo effectief is en hoe je het zelf kunt gebruiken om jouw bedrijf te helpen groeien. Laten we beginnen!

Wat is email marketing?

E-mailmarketing is een manier waarop bedrijven en organisaties via e-mail contact houden met mensen. Ze sturen e-mails om je te vertellen over nieuwe producten, aanbiedingen, en interessante dingen die ze doen. Het idee is om je geïnteresseerd te maken in wat ze aanbieden en je misschien iets te laten kopen of meer te leren over hun diensten.

Het handige van e-mailmarketing is dat bedrijven direct met jou kunnen praten. Ze kunnen ook zien wie hun e-mails opent en wie erop klikt om meer te weten te komen. Dit helpt hen te begrijpen wat jij leuk vindt en wat niet, zodat ze hun toekomstige e-mails beter op jou kunnen afstemmen. Het is een soort email marketing strategie.

Kortom, e-mailmarketing is een slimme en persoonlijke manier voor bedrijven om met jou en andere klanten te communiceren, om je op de hoogte te houden van alles wat nieuw en spannend is bij hen.

gmail e-mail marketing inbox

Hoe werkt email marketing?

E-mailmarketing begint met het zorgvuldig verzamelen van e-mailadressen van personen die uitdrukkelijk toestemming hebben gegeven om informatie te ontvangen. Dit gebeurt vaak via inschrijfformulieren op websites, bij evenementen of tijdens aankoopprocessen. Dit kunnen klanten zijn of mensen die zich inschrijven via een website.

Dan maakt het bedrijf e-mails die interessant en nuttig zijn. Deze e-mails kunnen gaan over nieuwe producten, aanbiedingen, tips of nieuws over het bedrijf. Het doel is om mensen geïnteresseerd te houden en ze soms ook aan te zetten tot een aankoop.

Wanneer de e-mail klaar is, wordt deze naar veel mensen tegelijk gestuurd. Bedrijven gebruiken speciale programma’s om dit te doen en om bij te houden wie de e-mails opent en wie op links klikt. Deze informatie helpt bedrijven om te begrijpen wat goed werkt en wat mensen leuk vinden.

Zo blijven bedrijven in contact met hun klanten en kunnen ze hun aanbiedingen beter afstemmen op wat mensen willen.

Het verschil tussen email marketing en email automation

Hoewel ze vergelijkbaar lijken, onderscheidt e-mailautomatisering zich van e-mailmarketing door het gebruik van geautomatiseerde systemen die e-mails verzenden op basis van vooraf ingestelde triggers, zoals het gedrag van de gebruiker of specifieke tijdstippen. E-mailmarketing gaat over het versturen van e-mails naar veel mensen tegelijk om ze te informeren over nieuwe producten, aanbiedingen of nieuws. Je kiest zelf wanneer en wat je stuurt.

E-mailautomatisering is geavanceerder. Hierbij stel je een systeem in dat automatisch e-mails verstuurt op basis van bepaalde acties die mensen ondernemen. Bijvoorbeeld, als iemand zich inschrijft voor je nieuwsbrief, stuurt het systeem automatisch een welkomstmail. Of als iemand een product in de winkelwagen achterlaat maar niet koopt, kan het systeem een herinneringsmail sturen.

Kortom, e-mailmarketing is het handmatig plannen en verzenden van e-mails. E-mailautomatisering maakt gebruik van software om e-mails automatisch te sturen gebaseerd op hoe mensen interactie hebben met jouw bedrijf. Dit maakt het proces efficiënter en persoonlijker.

e-mail marketing automation flows

Wanneer maak je gebruik van email marketing?

Je gebruikt e-mailmarketing wanneer je als bedrijf direct met je klanten wilt communiceren via e-mail. Dit is handig in verschillende situaties. Bijvoorbeeld, als je nieuwe producten of diensten hebt en je wilt dat mensen hierover leren. Je kunt ook e-mailmarketing gebruiken om speciale aanbiedingen of kortingen te delen die klanten kunnen aantrekken om iets te kopen.

Een ander goed moment voor e-mailmarketing is als je een evenement organiseert en je wilt dat zoveel mogelijk mensen hiervan op de hoogte zijn en misschien zelfs komen. E-mails kunnen ook gebruikt worden om klanten belangrijke informatie te geven, zoals veranderingen in je bedrijf of updates over hun bestellingen.

Kortom, e-mailmarketing is een effectieve manier om informatie direct en persoonlijk aan een grote groep mensen te sturen, wat helpt om een relatie met hen op te bouwen en hen betrokken te houden bij je bedrijf.

Voordelen van email marketing

 1. Kostenefficiënt: E-mailmarketing is veel goedkoper dan veel andere vormen van reclame. Je hebt geen geld nodig voor drukwerk of uitzendkosten zoals bij televisie- of radioreclames. Het versturen van e-mails kost bijna niets, vooral als je grote aantallen stuurt.
 2. Meetbaar: Je kunt precies zien hoeveel mensen je e-mail openen en op links klikken. Dit helpt je te begrijpen wat werkt en wat niet, zodat je je aanpak kunt verbeteren. Zo leer je je klanten beter kennen en kun je betere e-mails sturen.
 3. Snel: E-mail is veel sneller dan traditionele post. Zodra je op ‘verzenden’ klikt, ontvangen je abonnees bijna onmiddellijk je bericht. Dit is handig voor last-minute aanbiedingen of belangrijk nieuws.
 4. Persoonlijk: Je kunt e-mails personaliseren door bijvoorbeeld de naam van de ontvanger te gebruiken. Dit maakt de e-mail persoonlijker en kan de kans vergroten dat de ontvanger actie onderneemt.
 5. Gericht: Met e-mailmarketing kun je berichten sturen naar mensen die echt geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt. Je kunt lijsten segmenteren op basis van interesses, koopgedrag of demografie, zodat je meer relevante berichten kunt sturen die beter aansluiten bij de behoeften van je publiek.
wat is e-mail marketing?

Nadelen van email marketing

 1. Overload: Veel mensen ontvangen dagelijks heel veel e-mails, wat kan leiden tot een overvolle inbox. Hierdoor kunnen jouw marketingmails onopgemerkt blijven of zelfs irritatie opwekken als je te vaak mails stuurt.
 2. Spamfilters: Sterke spamfilters kunnen voorkomen dat jouw e-mails de inbox van de ontvanger bereiken. Als je e-mails worden gemarkeerd als spam, zien mensen ze misschien nooit.
 3. Wettelijke beperkingen: Er zijn strenge regels over hoe en wanneer je e-mailmarketing mag gebruiken. Je moet altijd toestemming hebben van de ontvangers voordat je ze e-mails stuurt. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot boetes of een beschadigde reputatie.
 4. Ontwerpuitdagingen: Het effectief ontwerpen van e-mails die er goed uitzien op verschillende apparaten en e-mailclients kan lastig zijn. Slecht ontworpen e-mails kunnen onprofessioneel overkomen en worden genegeerd.
 5. Engagement: Het kan moeilijk zijn om de aandacht van mensen vast te houden met e-mails. Als de inhoud niet boeiend of relevant is, zullen mensen stoppen met het openen van je berichten en kunnen ze zich uitschrijven.

Waar rekening mee houden?

Bij e-mailmarketing zijn er een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden om succesvol te zijn:

 1. Toestemming: Zorg ervoor dat de mensen aan wie je e-mails stuurt, hier expliciet toestemming voor hebben gegeven. Dit is niet alleen beleefd, maar ook wettelijk verplicht.
 2. Inhoud: Je e-mails moeten interessant en waardevol zijn voor de ontvangers. Gebruik duidelijke taal en zorg dat de inhoud relevant is voor de mensen die je e-mail ontvangen.
 3. Frequentie: Stuur niet te vaak e-mails. Als je te veel stuurt, kunnen mensen geïrriteerd raken en zich afmelden. Vind een balans die werkt voor zowel jou als je publiek.
 4. Ontwerp: Zorg ervoor dat je e-mails er goed uitzien op alle apparaten, van computers tot smartphones. Een net en professioneel ontwerp kan het verschil maken.
 5. Analyseren: Houd bij hoe mensen reageren op je e-mails. Wie opent ze? Wie klikt op links? Gebruik deze informatie om je toekomstige e-mails te verbeteren.

Door deze punten in gedachten te houden, kun je effectiever communiceren met je klanten en zorgen dat je e-mailmarketingcampagnes succesvol zijn.

5 tips voor de beste email marketing

Hier zijn vijf eenvoudige tips om je e-mailmarketing te verbeteren:

 1. Ken je publiek: Begrijp wie je e-mails ontvangt. Wat vinden ze leuk? Wat hebben ze nodig? Gebruik deze kennis om inhoud te maken die echt aanspreekt.
 2. Maak een aantrekkelijke onderwerpregel: De onderwerpregel is het eerste wat mensen zien. Zorg dat deze kort, duidelijk en interessant is, zodat mensen willen klikken om meer te lezen.
 3. Wees persoonlijk: Spreek je lezers aan bij hun naam en maak de e-mail zo persoonlijk mogelijk. Dit laat zien dat je waarde hecht aan je klanten en hun individuele behoeften.
 4. Optimaliseer voor mobiel: Veel mensen lezen e-mails op hun telefoon. Zorg ervoor dat je e-mails er goed uitzien op kleinere schermen en makkelijk te lezen zijn.
 5. Test en meet: Probeer verschillende dingen uit met je e-mails, zoals verschillende tijden van verzenden, ontwerpen en soorten inhoud. Kijk wat het beste werkt door te meten hoe mensen reageren en pas je strategie daarop aan.
 6. Gebruik A/B-testen: Test verschillende versies van je e-mailcampagnes om te zien welke elementen, zoals onderwerpregels of oproepen tot actie, het beste presteren. Dit helpt bij het optimaliseren van toekomstige campagnes voor een hogere betrokkenheid en conversie.

Conclusie

We hebben veel besproken over e-mailmarketing, een handige manier voor bedrijven om direct via e-mail met klanten te communiceren. E-mailmarketing helpt om informatie over nieuwe producten, aanbiedingen en evenementen te delen. Het is kosteneffectief en de resultaten zijn makkelijk te meten, zoals wie je e-mails opent en wie erop klikt. We hebben ook het verschil tussen e-mailmarketing en e-mailautomatisering bekeken: automatisering gebruikt systemen om e-mails automatisch te versturen gebaseerd op acties van gebruikers.

Daarnaast hebben we gekeken naar de voordelen zoals directe communicatie en personalisatie, maar ook naar de nadelen zoals de kans om als spam gezien te worden. Tot slot hebben we tips besproken voor een succesvolle e-mailmarketingcampagne, zoals het kennen van je publiek, aantrekkelijke onderwerpregels maken, en je e-mails optimaliseren voor mobiele apparaten. Dit alles helpt je om een sterkere relatie met je klanten op te bouwen en je bedrijf te laten groeien. Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Kijk eens op onze pagina email marketing.

Auteur van dit artikel: Jonathan van der Steeg

Als Junior Marketeer bij Growth houd ik van schrijven, content maken en bedenken. Creatief, leergierig en enthousiast, dat is wat ik ben. Vol passie maak ik content en schrijf ik blogs om jou op de hoogte te houden van verschillende onderwerpen.

Semrush partner logo
Growth online marketing recruitment consultancy

Bekijk met ons de mogelijkheden in online marketing.

Wil je ontdekken welke marketing strategie voor jouw organisatie verschil kan maken? Neem contact met ons op!