Google Search Console instellen

Auteur:

Dinand Bosch

Gepubliceerd op:

februari 13, 2024

Interessant? Deel dit:

3,2 min read|616 words|

Google Search Console instellen is een must in 2024.

Google Search Console is misschien wel de beste gratis SEO tool die er is. Zo kan je zien welke pagina’s het beste scoren en hoeveel traffic jouw website krijgt, handig toch?

In deze uitgebreide gids neem ik je mee door de belangrijke stappen om een Google Search Console account aan te maken en in te loggen. 

Geen zorgen als dit allemaal nog nieuw voor je is; ik zal elke stap helder en begrijpelijk uitleggen, zodat je binnen de kortste keren de controle hebt over jouw website’s prestaties in de zoekresultaten.

Stap 1: Ga naar Google Search Console

Open je webbrowser en ga naar de Google Search Console-website. Als je nog niet bent ingelogd op je Google-account, word je gevraagd om in te loggen. Zorg ervoor dat je het Google-account gebruikt waarmee je toegang wilt hebben tot de Search Console.

Google Search Console Instellen

Stap 2: Kies een property type

Een ‘property’ in Google Search Console vertegenwoordigt je website. Klik op de rode knop ‘Property toevoegen’ en selecteer het type property dat je wilt toevoegen. Je hebt de keuze tussen ‘Domein’ en ‘URL-voorvoegsel’. Kies de optie die het beste past bij je website-architectuur.

  • Domein: Als je de prestaties van je hele domein wilt monitoren, inclusief alle subdomeinen (bijv. www.growthmedia.nl).
  • URL-voorvoegsel: Als je specifieke delen van je website wilt volgen, zoals een specifieke map of subdirectory (bijv. www.jouwdomein.nl/blog).
Property type google search console

Stap 3: Voer je domein of URL in

Voer je domeinnaam of het specifieke URL-voorvoegsel in, afhankelijk van je keuze in de vorige stap. Zorg ervoor dat je de exacte URL invoert, inclusief ‘http://’ of ‘https://’. Klik op ‘Doorgaan’ om door te gaan naar de verificatiestappen.

Stap 4: Verifieer je eigendom

Om te bewijzen dat je eigenaar bent van de website, moet je je eigendom verifiëren. Google biedt verschillende methoden voor verificatie, zoals het toevoegen van een HTML-tag aan je website of het uploaden van een HTML-bestand naar je server. Kies de methode die het beste bij jou past en volg de instructies.

Aanvullende tips en info

1. Meerdere properties toevoegen:

Je kunt meerdere properties aan je Google Search Console account toevoegen. Dit is handig als je meerdere websites of subdomeinen beheert. Herhaal eenvoudigweg de stappen voor elke property die je wilt monitoren.

2. Sitemap indienen:

Nadat je je property hebt toegevoegd, overweeg dan om je sitemap in te dienen. Een sitemap is een XML-bestand dat de structuur van je website toont aan zoekmachines. Hierdoor kunnen zoekmachines je website beter begrijpen en indexeren.

3. Koppeling met Google Analytics:

Overweeg om je Google Search Console te koppelen aan Google Analytics. Dit biedt geavanceerde inzichten in de interacties van gebruikers op je website in combinatie met zoekprestaties.

4. Regelmatige controles:

Plan regelmatig tijd in om je Google Search Console-account te controleren. Controleer op meldingen, prestatiefluctuaties en eventuele waarschuwingen die Google kan verstrekken.

5. Gebruik van prestatiegegevens:

Verdiep je in de prestatiegegevens, waaronder zoekanalyses, klikken, vertoningen en gemiddelde positie. Deze gegevens helpen je te begrijpen hoe gebruikers je website vinden en met welke zoekopdrachten.

6. Onderhoud je eigendomsverificatie:

In zeldzame gevallen kan eigendomsverificatie verloren gaan, vooral bij website-updates. Houd regelmatig je eigendomsverificatie in de gaten om ervoor te zorgen dat je toegang blijft behouden.

Conclusie

Je weet nu hoe je Google Search Console kan instellen en je hebt wat extra tips gekregen. Met deze tool kan je aan de slag met het verbeteren van jouw website én content!

Met je pas aangemaakte Google Search Console account ben je nu gewapend met krachtige tools om de prestaties van je website te verbeteren. Blijf je eigendom monitoren, gebruik de aangeboden inzichten om je SEO-strategie te verfijnen, en vergeet niet regelmatig de aanvullende tips door te nemen voor een optimale online aanwezigheid.

Veel succes!

Auteur van dit artikel: Dinand Bosch

Dinand Bosch is een levendige en creatieve kracht binnen ons team. Als gepassioneerde en bekwame auteur brengt hij de magie van woorden tot leven, verbindt hij lezers met nieuwe ideeën en creëert hij boeiende en inspirerende inhoud.

Semrush partner logo
Growth online marketing recruitment consultancy

Bekijk met ons de mogelijkheden in online marketing.

Wil je ontdekken welke marketing strategie voor jouw organisatie verschil kan maken? Neem contact met ons op!