Wat zijn de beste linkbuilding tools

Auteur:

Jonathan van der Steeg

Gepubliceerd op:

maart 29, 2024

Interessant? Deel dit:

14,6 min read|2794 words|

Vandaag de dag, als je wilt dat mensen je website makkelijk kunnen vinden op Google, is het superbelangrijk om goed te scoren. Linkbuilding helpt hierbij een hoop en zorgt ervoor dat je website hoger komt te staan. Maar dit zelf doen kan best veel werk zijn en ingewikkeld. Daarom gebruiken veel mensen speciale hulpmiddelen, zogenaamde linkbuilding tools, om het allemaal makkelijker en beter te maken.

Deze tools helpen niet alleen met het snel vinden van goede links, maar ze geven je ook tips over hoe je je website kunt verbeteren. In deze blog gaan we het hebben over hoe belangrijk deze tools zijn voor linkbuilding en laten we je de top 5 beste tools zien die je kunnen helpen. Of je nou net begint of al veel weet over online marketing, deze tools gaan je echt helpen om beter te worden.

Wat zijn backlinks?

Backlinks zijn als aanbevelingen van andere websites die naar jouw site wijzen. Stel je voor dat jouw website een winkel is en elke backlink is iemand die zegt: “Hey, check deze winkel eens, die is echt goed!” Hoe meer mensen jou aanbevelen, hoe meer Google denkt dat jouw winkel (website) populair en betrouwbaar is. Dus, Google laat jouw site hoger zien als mensen zoeken naar dingen die jij aanbiedt.

Maar niet alle aanbevelingen zijn even goed. Als een heel bekende en gerespecteerde persoon jouw winkel aanbeveelt, is dat natuurlijk super. Maar als iemand die niet zo betrouwbaar is hetzelfde doet, is dat minder waardevol. Het is dus belangrijk dat de websites die naar jou linken, zelf ook goed en betrouwbaar zijn. Het gaat niet alleen om hoeveel backlinks je hebt, maar vooral om hoe goed die zijn. Dat helpt je website echt vooruit op Google. Benieuwd naar een uitgebreide beschrijving? Lees de blog wat zijn backlinks!

Wat zijn backlinks?

Waarom een linkbuilding tool gebruiken?

Stel je voor dat je een grote puzzel maakt, maar dan met heel veel stukjes. Dit is een beetje hoe linkbuilding werkt. Je probeert veel ‘aanbevelingen’ (dit noemen we backlinks) van andere websites te krijgen, zodat Google je website leuk gaat vinden en hoger plaatst. Maar al die links één voor één vinden en vragen is superveel werk. Hier komen linkbuilding tools en ook linkbuilding strategieën van pas. Deze tools zijn als slimme assistenten die je helpen sneller en makkelijker goede backlinks te vinden.

Ze laten zien welke websites belangrijk zijn om links van te krijgen en helpen je om alles netjes bij te houden. Zo hoef je niet alles handmatig te doen, wat een hoop tijd bespaart. Bovendien helpen ze je om slimme keuzes te maken, zodat je de beste links krijgt die echt iets toevoegen aan jouw website. Het gebruik van een linkbuilding tool maakt het hele proces dus een stuk makkelijker en effectiever!

Betaalde linkbuilding tools

1. Semrush

SEMrush is echt handig als je jouw website beter zichtbaar wilt maken op Google. Het is als een gereedschapskist vol met handige spullen voor je website. Je kan er bijvoorbeeld mee kijken waar andere websites hun links vandaan halen. Dus als je ziet dat een concurrent een link heeft van een coole site, kan je proberen daar ook een link te krijgen.

Ook helpt SEMrush je om foutjes op je website te vinden, zoals links die nergens naartoe gaan. Die kan je dan maken, wat goed is voor je website. En je kan onderzoeken welke woorden mensen gebruiken als ze zoeken op Google, zodat je die woorden kan gebruiken in je teksten en meer bezoekers krijgt. De SEO tools in Semrush zijn erg sterk.

Dus, SEMrush helpt je om te zien wat je kan verbeteren, waar je links kunt krijgen, en welke woorden je het beste kunt gebruiken om mensen naar je site te trekken. Het maakt al die ingewikkelde dingen een stuk makkelijker!

 • Voordeel: Semrush biedt uitgebreide analyses van backlinkprofielen, wat helpt bij het verbeteren van SEO-strategieën.
 • Nadeel: Semrush kan vrij duur zijn voor kleine bedrijven of individuele gebruikers.

Prijs: 129,95 – 499,95 euro per maand

Semrush

2. Ahrefs

Ahrefs is superhandig voor iedereen die zijn website beter wil laten scoren in Google. Het is alsof je een magische bril opzet waarmee je precies kunt zien wat er op het internet over jouw site en de sites van je concurrenten wordt gezegd. Met Ahrefs kun je makkelijk vinden wie er allemaal naar jouw website linkt en hoe sterk die links zijn. Dat is belangrijk, want hoe meer goede links je hebt, hoe beter Google denkt dat je website is.

Maar dat is niet alles. Je kunt ook spieken bij je concurrenten om te zien van welke websites zij links krijgen. Misschien kun je dan ook een link van die sites krijgen! Ahrefs laat je ook zien welke woorden mensen gebruiken als ze zoeken naar dingen die jij op je website hebt. Zo kun je je website nog beter maken.

Kortom, Ahrefs helpt je om te zien hoe je ervoor staat op het internet, hoe je beter kunt worden dan je concurrenten, en hoe je je website zo kunt aanpassen dat meer mensen je kunnen vinden​​.

 • Voordeel: Ahrefs heeft een zeer uitgebreide backlink database, wat gebruikers in staat stelt om diepgaande backlink analyses uit te voeren.
 • Nadeel: Ahrefs kan ook als vrij prijzig worden ervaren, vooral voor kleinere bedrijven of individuen met een beperkt budget.

Prijs: 89 – 369 euro per maand

Ahrefs linkbuilding tool

3. BuzzStream

BuzzStream is alsof je een super assistent hebt voor je website die helpt vrienden (backlinks) te maken op het internet. Stel je voor, je hebt een heleboel visitekaartjes en je wilt dat zoveel mogelijk mensen ze krijgen, zodat ze jou kunnen bezoeken. BuzzStream helpt je die visitekaartjes op de juiste plekken uit te delen. Het zoekt voor jou de mensen en websites die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in wat jij doet, en helpt je dan vriendelijk te vragen of ze naar jouw website willen linken.

Het handige is dat BuzzStream alles voor je bijhoudt. Wie je al een berichtje hebt gestuurd, wie terug heeft gereageerd, en of ze ja hebben gezegd op jouw vraag. Zo vergeet je nooit met wie je allemaal hebt gepraat en kun je makkelijk bijhouden wie je nieuwe vrienden zijn op het internet.

Dus, BuzzStream is als een vriendelijke netwerkhulp die jouw website helpt door het makkelijker te maken om nieuwe vrienden te vinden die jouw visitekaartje willen delen​​​​.

 • Voordeel: BuzzStream vergemakkelijkt het proces van linkbuilding door het automatiseren van outreach en het beheren van relaties met influencers, wat tijd bespaart en efficiëntie verhoogt.
 • Nadeel: De leercurve kan voor sommige gebruikers steil zijn, met name voor diegenen die niet bekend zijn met automatiseringstools voor digitale marketing.

Prijs: 24 – 1000 euro per maand

Buzzstream voor EEAT

4. BuzzSumo

BuzzSumo is als een spionnetje voor je website, die je helpt om te zien wat populair is op het internet en wie erover praat. Stel je voor dat je wilt weten welke onderwerpen of artikelen heel veel gedeeld worden op social media, zodat je iets soortgelijks kunt maken. BuzzSumo kan precies dat uitzoeken. Het vertelt je welke content het beste werkt voor een bepaald onderwerp of bij een bepaalde concurrent.

Maar BuzzSumo helpt niet alleen met het vinden van populaire inhoud; het laat je ook zien wie deze inhoud deelt. Dit betekent dat je mensen kunt vinden die misschien ook geïnteresseerd zijn in jouw website of artikel en hen kunt vragen om een link naar jouw site te delen. Het is alsof je een kaart hebt die je naar de schatkist leidt, waarbij de schatkist de mensen zijn die jouw website meer zichtbaar kunnen maken op internet.

Dus, BuzzSumo is super handig omdat het je helpt om te zien wat hot is en wie je kan helpen jouw website bekender te maken​​​​.

 • Voordeel: BuzzSumo is uitstekend voor het analyseren van content prestaties en kan helpen bij het identificeren van populaire content die veel backlinks genereert, wat nuttig is voor linkbuildingstrategieën.
 • Nadeel: Het is minder gericht op directe backlinkanalyse vergeleken met gespecialiseerde SEO-tools, wat het minder ideaal maakt voor diepgaande backlink audits.

Prijs: 200 – 1000 euro per maand

BuzzSumo tool

5. Majestic

Majestic is een beetje als een ontdekkingsreiziger voor je website, die je helpt de wereld van internetlinks te verkennen als een echte backlink link checker. Het is supergoed in het laten zien van alle plekken op het internet die naar jouw website linken. Je kunt het zien als een grote kaart die alle wegen naar jouw website toont. Maar het gaat niet alleen om het aantal wegen; Majestic vertelt je ook hoe belangrijk en betrouwbaar die wegen zijn.

Dit is belangrijk omdat Google niet alleen kijkt naar hoeveel links je hebt, maar ook naar hoe goed die links zijn. Met Majestic kun je dus checken of je links krijgt van de goede ‘buurten’ op het internet. Bovendien heeft Majestic iets unieks, de ‘Topical Trust Flow’, wat eigenlijk een manier is om te zien over welke onderwerpen die links zijn. Zo weet je of je de juiste aandacht krijgt voor de dingen waarover je website gaat.

Dus, als je echt wilt weten hoe jouw website verbonden is met de rest van het internet en hoe je die verbindingen kunt verbeteren, dan is Majestic een geweldige tool om te gebruiken​​.

 • Voordeel: Majestic biedt een van de grootste en meest gedetailleerde backlinkdatabases beschikbaar, ideaal voor grondige backlinkanalyses en het spotten van linkbuildingkansen.
 • Nadeel: Het platform kan intimiderend zijn voor nieuwe gebruikers door de omvang en complexiteit van de aangeboden data, wat een leercurve met zich meebrengt.

Prijs: 47 – 380 euro per maand

Majestic backlink checker

6. Linkody

Linkody is een geweldige tool voor mensen die hun website beter willen maken door te letten op wie naar hen linkt. Het werkt super simpel: je ziet snel welke sites naar je linken en of Google die pagina’s kent. Dat bespaart veel tijd. Ook cool is dat je kan spieken bij je concurrenten om te zien waar zij links vandaan halen. Zo kun je slimme ideeën opdoen voor je eigen website​​​​.

Linkody helpt niet alleen bij het kijken naar links, maar vertelt je ook hoe goed die links zijn. Het gebruikt scores zoals Domein Autoriteit om je te laten zien welke links super zijn en welke misschien niet zo goed voor je site​​. Plus, als er slechte links zijn, kun je die makkelijk wegtoveren. Handig, toch? Met Linkody krijg je dus een duidelijk beeld van hoe je website ervoor staat en hoe je nog beter kunt worden in de online wereld!

 • Voordeel: Linkody biedt eenvoudige en effectieve monitoring van backlinks, inclusief waarschuwingen voor verloren en nieuwe links, wat helpt bij het actief beheren van je linkprofiel.
 • Nadeel: Het mist sommige geavanceerde analysefuncties die andere gespecialiseerde SEO-tools wel bieden, wat het minder geschikt kan maken voor zeer diepgaande technische SEO-analyses.

Prijs: 13,90 – 138,90 euro per maand

Linkody

7. Moz Link Explorer

Moz Link Explorer is een krachtige tool voor iedereen die zijn website beter zichtbaar wil maken op Google. Het laat je niet alleen zien wie er naar jouw website linkt, maar geeft ook informatie over hoe belangrijk deze links zijn. Met deze tool kun je makkelijk vinden waar je nog meer goede links kunt krijgen door te kijken naar de backlinks van je concurrenten. Dit helpt je om slimme keuzes te maken over waar je jouw website promoot. Plus, het geeft je tips over hoe je jouw links nog beter kunt maken.

 • Voordeel: Moz Link Explorer biedt een gebruiksvriendelijke interface en nauwkeurige data voor het analyseren van backlinkprofielen, wat het ideaal maakt voor SEO-strategieën en het identificeren van linkbuildingkansen.
 • Nadeel: De gratis versie (proefperiode) van Moz Link Explorer biedt beperkte zoekopdrachten en analyses, waardoor gebruikers mogelijk moeten upgraden naar betaalde plannen voor uitgebreide functionaliteiten.

Prijs: 99 – 599 euro per maand

MOZ link explorer

Gratis linkbuilding tools

1. Link Whisper

Link Whisper is een super tool voor mensen die hun website makkelijker willen laten vinden op Google, maar vooral door hun eigen website slim te gebruiken. Het is alsof je een vriend hebt die door jouw website wandelt, ziet welke pagina’s elkaar kunnen helpen door links, en dan zegt: “Hé, deze twee pagina’s moeten echt met elkaar praten!” Dit helpt omdat Google ziet dat jouw website goed in elkaar zit, waardoor mensen jouw site beter kunnen vinden.

Als je WordPress gebruikt, is Link Whisper nog handiger. Het kan namelijk automatisch zien welke pagina’s op je website niet genoeg aandacht krijgen en suggereert dan waar je links kunt toevoegen. Dit maakt je website niet alleen beter voor Google, maar het helpt ook bezoekers om meer interessante dingen op jouw site te ontdekken.

In het kort, Link Whisper is geweldig omdat het je helpt om je website van binnen beter te maken. Het zorgt ervoor dat al je pagina’s met elkaar verbonden zijn op een manier die zowel Google als je bezoekers fijn vinden​​.

 • Voordeel: Link Whisper automatiseert en vereenvoudigt het proces van het toevoegen van interne links, wat cruciaal is voor SEO, door intelligente suggesties te geven gebaseerd op de inhoud.
 • Nadeel: Het richt zich uitsluitend op interne linking en biedt geen functies voor het analyseren of verkrijgen van externe backlinks, wat een beperking kan zijn voor gebruikers die een alles-in-één SEO-tool zoeken.

Prijs: gratis en premium 77 euro voor site licentie (WordPress plugin)

LinkWhisper

2. Screaming Frog

Screaming Frog is een tool die vooral bekend staat om het diep graven in websites om te kijken hoe ze zijn opgebouwd en hoe ze beter kunnen. Het is niet de eerste tool waar je aan denkt voor backlinks, maar het kan super handig zijn om te zien hoe jouw website presteert. Je kunt er bijvoorbeeld mee ontdekken welke links niet meer werken of waar je pagina’s nog verbeterd kunnen worden.

Wat echt cool is, is dat je Screaming Frog ook kunt gebruiken om te spieken bij je concurrenten. Je kunt hun websites doorzoeken om te zien hoe zij dingen aanpakken en waar hun links vandaan komen. Dit kan jou weer ideeën geven voor jouw eigen website. Dus, al staat Screaming Frog misschien niet bekend als een backlink tool, het is zeker een krachtige helper om jouw website beter te maken en te leren van de beste in jouw veld​​​​​​.

 • Voordeel: Screaming Frog is uitstekend in het uitvoeren van diepgaande website-audits, inclusief het opsporen van gebroken links die kunnen worden gerepareerd of vervangen om het backlinkprofiel te verbeteren.
 • Nadeel: Als een tool die voornamelijk gericht is op site audits en niet specifiek op backlinks, kan het minder directe backlink-analysefuncties bieden vergeleken met gespecialiseerde backlink tools.

Prijs: gratis en betaalde plannen

Screaming Frog SEO Spider tool

3. Hunter.io

Hunter.io is handig omdat het je helpt emailadressen van mensen te vinden die je nodig hebt voor het aanvragen van backlinks. Als je weet wie je moet benaderen, zoekt Hunter snel hun emailadres op. En als je niet weet met wie je contact moet opnemen, vindt Hunter alle emailadressen die bij een domein horen. Je kunt ook emailadressen verifiëren om te zorgen dat je berichten goed aankomen. Plus, met Hunter kun je eenvoudig campagnes opzetten om mensen te benaderen voor backlinks.

 • Voordeel: Hunter.io is uitstekend voor het vinden en verifiëren van emailadressen, wat essentieel is voor outreach en het verkrijgen van nieuwe backlinks.
 • Nadeel: Het is niet primair ontworpen als een backlink-analysetool, dus het biedt geen diepgaande analyse van backlinkprofielen of -kwaliteit.

Prijs: gratis versie en meerdere betaalde plannen

Hunter.io

4. Google Search Console

Google Search Console is een gratis tool van Google die je inzicht geeft in hoe je website presteert in Google Zoeken. Het laat je zien welke andere websites naar jou linken, wat essentieel is om je positie in zoekresultaten te verbeteren. Je kunt er ook problemen mee opsporen, zoals kapotte links of pagina’s die Google moeilijk kan vinden. Dit maakt het een onmisbaar instrument om je website te optimaliseren en je online zichtbaarheid te vergroten. Hier lees je hoe je Google Search Console kunt instellen op je website.

 • Voordeel: Google Search Console biedt directe inzichten van Google over wie naar je website linkt, wat helpt bij het begrijpen van je backlinkprofiel en het identificeren van waardevolle links.
 • Nadeel: Het mist geavanceerde backlinkanalysefuncties die andere specifieke SEO- en backlinktools wel bieden, zoals het beoordelen van de kwaliteit of het potentieel van backlinks.

Prijs: gratis

Google Search Console

Conclusie

We hebben veel tools besproken die je kunnen helpen om beter gevonden te worden op Google en hoe je slim met backlinks kunt werken. Elk van deze tools heeft zijn eigen voordelen, of het nu gaat om het vinden van emailadressen voor outreach met Hunter.io, het analyseren van je website met Screaming Frog, of het bekijken van wie naar je linkt met Google Search Console.

Maar, het kan best ingewikkeld zijn om dit allemaal zelf te doen en misschien wil je wel linkbuilding uitbesteden Daarom staat ons marketingbureau Growth voor je klaar. Wij kunnen je helpen om hoger in Google te komen en slim met backlinks te werken, zodat je website beter presteert. Neem contact met ons op en laten we samen groeien!

Auteur van dit artikel: Jonathan van der Steeg

Als Junior Marketeer bij Growth houd ik van schrijven, content maken en bedenken. Creatief, leergierig en enthousiast, dat is wat ik ben. Vol passie maak ik content en schrijf ik blogs om jou op de hoogte te houden van verschillende onderwerpen.

Blog inhoud:
Semrush partner logo
Growth online marketing recruitment consultancy

Bekijk met ons de mogelijkheden in online marketing.

Wil je ontdekken welke marketing strategie voor jouw organisatie verschil kan maken? Neem contact met ons op!