marketingstrategie generatie x

Auteur:

Dinand Bosch

Gepubliceerd op:

december 8, 2023

Interessant? Deel dit:

5,7 min read|1114 words|

In een wereld waar de focus van bedrijven voornamelijk ligt op het aantrekken van Generatie Z, onthult een onverwachte trend een onbenutte kans: de opkomst van Generatie X op sociale media. Deze vaak over het hoofd geziene generatie, die actief is op platformen zoals Instagram, Facebook en verrassend genoeg de snelst groeiende groep vormt op TikTok, vertegenwoordigt een ongekende kans voor marketeers. Echter, ondanks hun groeiende aanwezigheid en betrokkenheid, blijkt uit een onderzoek van Wavemaker dat slechts 13% van Gen X zich echt vertegenwoordigd voelt door social media advertenties. Dit roept een kritische vraag op: missen marketeers een gouden kans door Gen X te negeren? Laten we deze onderbelichte generatie eens nader onder de loep nemen en ontdekken waarom het integreren van Gen X in je marketingstrategie niet alleen slim, maar essentieel is.

afbeelding van een onderzoek van wavemaker over het gedrag van gen x op social media.

De cijfers liegen niet.

Is het negeren van Generatie X door marketeers een slimme zet? Absoluut niet, en hier is waarom. Generatie X is niet slechts een randverschijnsel op sociale media; ze vormen een substantieel deel van het gebruikerslandschap. Een indrukwekkende 92% van Gen X’ers gebruikt dagelijks sociale media, en ze vertegenwoordigen maar liefst 28% van alle TikTok-gebruikers. Deze cijfers zijn niet te negeren.

Toch is er een opvallende discrepantie in de manier waarop deze generatie door de marketingwereld wordt behandeld. Ondanks hun aanzienlijke aanwezigheid online, beslaan Gen X’ers slechts 5% van de totale uitgaven aan influencer-campagnes. Nog zorgwekkender is dat slechts 4% van het generatieonderzoek in de reclame-industrie zich richt op Gen X. Dit gebrek aan aandacht en onderzoek naar deze generatie is niet alleen opvallend, maar ook een gemiste kans voor merken die hun bereik en impact willen vergroten.

“Er is zo weinig onderzoek gedaan naar Gen X vergeleken met andere generaties, ook al zijn ze op weg om de rijkste generatie aller tijden te worden en merkloyaliteit op de lange termijn te bieden. Als het op sociaal gebied aankomt, wordt er nauwelijks over nagedacht.”

Zoe Bowen-Jones, senior inzichtdirecteur bij Wavemaker

Gen X volledig genegeerd.

Generatie X, die nu de leeftijd van 45 tot 60 jaar bestrijkt, is een economische krachtpatser met een verantwoordelijkheid voor 27% van de wereldwijde uitgaven. Deze generatie, met gestaag groeiende inkomsten en aanzienlijke spaartegoeden, staat op het punt om in de komende jaren biljoenen te erven. Deze financiële macht van Gen X kan eenvoudigweg niet over het hoofd worden gezien.

Echter, er is een schrijnende kloof in de manier waarop deze demografische groep wordt weergegeven in de reclamewereld. Ondanks dat Gen X’ers 31% van de wereldbevolking uitmaken, worden ze sterk ondervertegenwoordigd in advertenties. Van alle tv-reclames toont slechts 24% volwassenen boven de 50 jaar, terwijl een overweldigende 76% zich richt op de leeftijdsgroep van 19 tot 49 jaar. Deze verwaarlozing in de media heeft geleid tot een gevoel van onzichtbaarheid onder Gen X’ers, waarbij slechts 13% zich erkend voelt door de industrie. Deze cijfers belichten een duidelijke mismatch tussen de economische invloed van Gen X en de mate waarin zij door marketeers worden gewaardeerd.

afbeelding van een onderzoek van wavemaker over het gedrag van gen x op social media.

Het probleem van de ondervertegenwoordiging van Generatie X in advertenties gaat verder dan slechts een kwestie van zichtbaarheid. De kern van dit probleem ligt in het feit dat Gen X’ers zich niet erkend voelen, wat leidt tot meetbare gevolgen voor de betrokkenheid bij merken. Deze gebrekkige vertegenwoordiging resulteert in een aanzienlijk lagere interactie van Gen X met de reclamecontent. Dit zien we duidelijk terug in de cijfers: influencercampagnes gericht op Gen X laten een 30% lager retentiepercentage zien en 20% minder interacties in vergelijking met campagnes gericht op Gen Z. Deze statistieken zijn een duidelijk signaal dat het niet effectief bereiken en aanspreken van Gen X een gemiste kans is voor merken, die zo een belangrijk deel van hun potentiële markt over het hoofd zien

Wat wilt Generatie X?

Het is essentieel om Generatie X, een vaak over het hoofd geziene maar cruciale markt, beter te begrijpen en te bedienen. Maar wat zoeken Gen X’ers precies in merken en advertenties? Hun voorkeuren en behoeften verschillen aanzienlijk van die van Generatie Z, waardoor een unieke en doelgerichte aanpak noodzakelijk is.

Een opvallende observatie is dat content gecreëerd door Gen X-influencers aanzienlijk beter resoneert met Gen X-consumenten dan content van andere leeftijdsgroepen. Deze berichten zijn vaak 75% langer en leggen de nadruk op een meer persoonlijke, authentieke toon, in tegenstelling tot de verkoopgerichte benadering die vaker wordt geassocieerd met jongere contentmakers.

Een doeltreffende marketingcampagne gericht op Gen X kan zeer lonend zijn. Voor deze groep is vertrouwen in een merk 30% belangrijker bij aankoopbeslissingen dan voor jongere generaties. Hun aankopen worden meer gedreven door noodzaak, in tegenstelling tot de ’trakteer jezelf’-mentaliteit die vaker voorkomt bij Gen Z. Dit biedt een kans voor merken om hun producten en diensten op een relevante manier te positioneren.

Bowen-Jones benadrukt: “Gen X vertegenwoordigt een enorme kans voor merken. Ze zijn betrokken, trouw en financieel welvarend. Ons onderzoek toont aan dat Gen X loyaler is aan merken, een langere aandachtsspanne heeft, en actiever is op sociale media, wat hen uiteindelijk waardevollere consumenten maakt dan jongere generaties.”

generatie x en z vergelijking

Generatie X profiel (Buyer Persona).

Leeftijdscategorie: 45 – 60 jaar (anno 2023)

Kenmerken:

 • Technologisch vaardig: Comfortabel met zowel traditionele als digitale media. Actief op sociale platforms zoals Facebook, Instagram en TikTok.
 • Financiële stabiliteit: Vaak in een stabiele financiële fase van hun leven met een substantieel spaargeld en toenemende erfenissen.
 • Waarden: Waardeert authenticiteit, kwaliteit en betrouwbaarheid in merken.
 • Mediaconsumptie: Heeft een voorkeur voor langere, inhoudelijke content. Reageert goed op persoonlijke, authentieke communicatie.
 • Aankoopgedrag: Neemt overwogen aankoopbeslissingen gebaseerd op noodzaak en vertrouwen in merken. Minder geneigd tot impulsieve aankopen.

Voordelen van generatie X:

 • Merkloyaliteit: Heeft de neiging om loyaal te zijn aan merken die ze vertrouwen.
 • Hogere koopkracht: Vaak meer financiële middelen beschikbaar voor aankopen.
 • Betere klantretentie: Neiging om langdurige relaties met merken te onderhouden.

Nadelen van generatie X

 • Minder ontvankelijk voor trends: Kan minder snel nieuwe trends of hype-producten omarmen.
 • Beperkte reclame-exposure: Vaak ondervertegenwoordigd in huidige marketingcampagnes.

Vergelijking met andere generaties.

Generatie Z (Geboren 1997-2012)

 • Voordelen: Zeer technologiegericht, trendgevoelig, en invloedrijk op sociale media.
 • Nadelen: Beperkte koopkracht, minder merkloyaliteit, en neiging tot impulsieve aankopen.

Millennials (Geboren 1981-1996)

 • Voordelen: Digitaal vaardig, waardeert duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid, goede balans tussen trendgevoeligheid en merkloyaliteit.
 • Nadelen: Financieel minder stabiel dan Gen X, gevoelig voor economische fluctuaties.

Dit profiel en de vergelijkingen bieden een duidelijk inzicht in hoe Generatie X zich onderscheidt van andere generaties, en hoe merken hun strategieën kunnen aanpassen om deze belangrijke demografische groep effectief aan te spreken.

Conclusie.

In conclusie, het is niet alleen noodzakelijk, maar ook uiterst voordelig voor merken om rekening te houden met Generatie X. Deze demografische groep is niet alleen omvangrijk, maar bewijst ook een uitzonderlijke loyaliteit aan de merken die ze vertrouwen. Wilt u meer weten over hoe u deze waardevolle doelgroep kunt bereiken? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Auteur van dit artikel: Dinand Bosch

Dinand Bosch is een levendige en creatieve kracht binnen ons team. Als gepassioneerde en bekwame auteur brengt hij de magie van woorden tot leven, verbindt hij lezers met nieuwe ideeën en creëert hij boeiende en inspirerende inhoud.

Semrush partner logo
Growth online marketing recruitment consultancy

Bekijk met ons de mogelijkheden in online marketing.

Wil je ontdekken welke marketing strategie voor jouw organisatie verschil kan maken? Neem contact met ons op!