Wat is short form content?

Auteur:

Dinand Bosch

Gepubliceerd op:

april 1, 2024

Interessant? Deel dit:

5,5 min read|1083 words|

Je wilt meer klanten of bezoekers aantrekken. Dan is het handig dat je weet wat wel én wat niet werkt in SEO.

SEO is nog steeds ontzettend belangrijk voor jouw marketingstrategie, maar er veranderd wel een hoop door deze nieuwe SEO trend: short form content. Dit zal de manier waarop we content schrijven veranderen.

Dit type content staat centraal in moderne SEO-strategieën, vooral met de opkomst van sociale mediaplatforms die de voorkeur geven aan kortere content.

Daar wil ik je dan ook alles over vertellen. Ik leg je uit hoe het komt dat blogs korter worden, waarom Google daarin meegaat en hoe je je blogs daaraan kan aanpassen.

Laten we snel beginnen.

Terug in de tijd

De verandering naar korte blogs is een weerspiegeling van de bredere beweging naar short form content in de digitale marketingwereld. Die is al veel langer aan de gang. Met de opkomst van social media platforms zoals Instagram, Facebook en TikTok is de trend van short form content al lang ingezet. Nu is dat dus ook het geval bij SEO.

Een marketeer deed onderzoek naar korte blogs, namelijk Neil Patel. Neil Patel is 1 van de meest bekende marketeers ter wereld. Zo creëerde hij onder andere de handige SEO tool Ubersuggest.

De SEO tool Ubersuggest

Neil Patel geeft aan dat blogs die bovenaan in de zoekresultatenpagina stonden, gemiddeld meer dan 2300 bevatten. Een aantal jaar later veranderde dit aantal al behoorlijk naar ongeveer 1450 woorden per blog.

Tegenwoordig is 1450 woorden per blog al super veel (gemiddeld gezien natuurlijk). Een blog bevat nu gemiddeld gezien tussen de 500 en de 1000 woorden.

Hoe komt dat?

Als je erover nadenkt is het niet gek dat blogs steeds korter worden, dit komt namelijk doordat we eraan gewend zijn geraakt om veel informatie te willen zien in een korte tijdsperiode.

Met de opkomst van platformen zoals Twitter, Facebook en Instagram werd het voor ons al steeds gebruikelijker om kortere teksten/video´s te bekijken, maar nu bijna iedereen ook Tiktok gebruikt wordt dit effect nóg meer versterkt. En wij als gebruikers willen nu niets meer anders, omdat we elke dag zoveel short form content consumeren, is onze aandachtsspanne erg veranderd.

Om er even een beeld bij te geven: de gemiddelde tiktok gebruiker spendeert 95 minuten per dag aan het bekijken van korte vormen van content.

Niet gek dus dat Google zich daaraan wilt aanpassen.

Google en TikTok werken samen als zoekmachine

En daar is Google al mee bezig, met de invloed van sociale media op SEO moeten ze ook wel. Misschien heb je al meegekregen dat Google en Tiktok een samenwerking hebben gelanceerd. Een goede zet van Google, want steeds meer en meer mensen kozen voor Tiktok als ´zoekmachine´ in plaats van Google, omdat Tiktok een beter beeld kan geven als je op zoek bent naar bijvoorbeeld een restaurant of een product.

Samenwerking Google en TikTok

Tiktok wordt namelijk eerder weergegeven in de Google zoekresultaten waarmee ze hun vindbaarheid vergroten.

Voor Google is dit een voordeel, omdat Tiktok video´s dus ook kunnen worden weergegeven in Google, waarmee ze hun zoekresultaten vergroten.

Dit is natuurlijk een teken dat Google zich ook steeds meer gaat focussen op kortere vormen van content.

En dus is het voor jou handig om te focussen op kortere content, waarbij je de aandacht van de lezers behoud.

Verandering in het SEO algoritme?

Google rangschikt net als deze SEO trends korte blogs hoog om verschillende redenen, die allemaal bijdragen aan de gebruikerservaring en de relevantie van de zoekresultaten. Dit is waarom dat zo is:

  • Ten eerste waardeert Google blogs met beknopte inhoud omdat ze vaak direct antwoord geven op specifieke vragen of zoekopdrachten. Korte blogs hebben de neiging om duidelijk en to the point te zijn, waardoor gebruikers snel de informatie kunnen vinden die ze zoeken, wat resulteert in een positieve gebruikerservaring.
  • Daarnaast geven korte blogs Google de mogelijkheid om een breed scala aan onderwerpen te bedekken. Door veel korte blogs te indexeren, kan Google een uitgebreide kennisbank opbouwen die gebruikers een gevarieerde set informatie biedt. Dit draagt bij aan de algehele waarde van de zoekmachine voor gebruikers, waardoor ze meer geneigd zijn om Google opnieuw te gebruiken voor toekomstige zoekopdrachten.
  • Bovendien kunnen korte blogs gemakkelijk worden gelezen en begrepen op verschillende apparaten, waaronder smartphones en tablets. Met de groeiende trend van mobiel zoeken waardeert Google mobielvriendelijke content. Door korte blogs hoog te rangschikken, kan Google tegemoetkomen aan de behoeften van mobiele gebruikers en hun zoekervaring verbeteren.
  • Een ander voordeel van korte blogs is dat ze vaak een hogere klikfrequentie genereren. Gebruikers zijn eerder geneigd om op een kort, bondig zoekresultaat te klikken dat snel hun vraag beantwoordt dan op een langere tekst waar ze doorheen moeten spitten. Deze hogere klikfrequentie is gunstig voor Google, omdat het aangeeft dat gebruikers tevreden zijn met de gepresenteerde informatie.
  • Tot slot beloont Google korte blogs omdat ze vaak beter passen bij featured snippets en andere opvallende zoekresultaten. Deze prominente weergaven trekken meer aandacht van gebruikers en verhogen daardoor de zichtbaarheid en het verkeer naar de website. Dit draagt bij aan de algehele autoriteit en relevantie van de website, wat gunstig is voor de rangschikking in Google’s zoekresultaten.

Het is dus ontzettend belangrijk om, als je dat nog niet hebt gedaan, aanpassingen te doen m.b.t. jouw SEO strategie. Maak daarom een strategie waarbij je je steeds meer richt op short form content.

Een paar tips voor interessante content.

Nu je weet waarom short form content zo belangrijk is om hoger te ranken in Google, is het goed om te weten hoe je je content zo informatief, interactief en boeiend mogelijk maakt.

Ik heb al eerder een blog geschreven over hoe je een goed blog schrijft, maar hier zijn nog wat andere tips:

  • Maak jouw content interactief
  • Gebruik woorden zoals ´jij´ en ´ik´ om een meer persoonlijke band te creëren.
  • Stel in je blog vragen aan de lezer
  • En houd je paragrafen kort, niemand heeft zin om super lange paragrafen te lezen, omdat je dan verveeld raakt 😉

Conclusie

Na dit (redelijk korte) blog weet je meer over deze nieuwe Google SEO trend en hoe je hier zelf gebruik van kan maken.

Google hecht steeds meer waarde aan short form content, pas jouw contentstrategie daarop aan en schrijf duidelijke blogs met waardevolle informatie om jouw Google resultaten omhoog te zien schieten!

Short form content is echt onmisbaar als je hoger wilt ranken in Google. Als je daar hulp bij nodig hebt, neem dan gerust even contact met ons op.

Meer weten over SEO? Bekijk even onze pagina met meer informatie over SEO.

Succes!

Auteur van dit artikel: Dinand Bosch

Dinand Bosch is een levendige en creatieve kracht binnen ons team. Als gepassioneerde en bekwame auteur brengt hij de magie van woorden tot leven, verbindt hij lezers met nieuwe ideeën en creëert hij boeiende en inspirerende inhoud.

Semrush partner logo
Growth online marketing recruitment consultancy

Bekijk met ons de mogelijkheden in online marketing.

Wil je ontdekken welke marketing strategie voor jouw organisatie verschil kan maken? Neem contact met ons op!