Technische SEO

Auteur:

Jonathan van der Steeg

Gepubliceerd op:

juni 7, 2024

Interessant? Deel dit:

5,6 min read|1096 words|

Welkom bij onze blog over technische SEO! Misschien vraag je je af, wat is dat precies? Technische SEO is een essentieel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie en richt zich op het verbeteren van de technische aspecten van een website om beter gevonden te worden door zoekmachines zoals Google. Het is belangrijk omdat het helpt om ervoor te zorgen dat je site snel, veilig en gemakkelijk te begrijpen is voor zowel gebruikers als zoekmachines.

In deze blog gaan we dieper in op wat technische SEO inhoudt, waarom het zo belangrijk is, de belangrijkste onderdelen waar je op moet letten en handige tips om je website te optimaliseren. Of je nu een beginner bent of al wat ervaring hebt, deze informatie zal je helpen om je website naar een hoger niveau te tillen. Blijf lezen voor meer inzicht en praktische tips!

Wat is technische SEO?

Technische SEO gaat over het verbeteren van je website zodat zoekmachines zoals Google deze beter kunnen begrijpen en makkelijker kunnen vinden. Het is alsof je jouw website opruimt en organiseert, zodat wanneer Google op bezoek komt, alles netjes en duidelijk is. Dit helpt je website hoger te komen in de zoekresultaten, wat betekent dat meer mensen je site kunnen vinden.

Enkele belangrijke punten van technische SEO zijn ervoor zorgen dat je website snel laadt, dat er geen kapotte links zijn (links die nergens naartoe leiden) en dat je website veilig is voor bezoekers. Het is ook belangrijk dat je website werkt op zowel computers als mobiele telefoons, omdat veel mensen tegenwoordig via hun telefoon op het internet surfen.

Door aandacht te besteden aan deze technische details, helpt het niet alleen zoekmachines om je site te waarderen, maar maakt het ook de ervaring voor je bezoekers beter.

Wat is Technische SEO

Het belang van technische SEO?

Het belang van technische SEO kan niet genoeg benadrukt worden als je wilt dat je website succesvol is. Stel je voor dat je website een winkel is. Als de ingang geblokkeerd is of het licht niet werkt, kunnen klanten niet binnenkomen of vinden wat ze nodig hebben. Technische SEO zorgt ervoor dat jouw “winkel” open en uitnodigend is voor bezoekers, en dat alles goed werkt.

Door technische SEO te gebruiken, maak je je website sneller en gemakkelijker te gebruiken. Dit is belangrijk omdat mensen vaak geen geduld hebben om te wachten op een trage website. Ze gaan dan gewoon naar een andere site.

Ook zoekmachines geven de voorkeur aan websites die snel en makkelijk te begrijpen zijn. Als jouw site goed is opgezet, zal deze hoger verschijnen in de zoekresultaten, wat betekent dat meer mensen je zullen vinden.

Kortom, goede technische SEO helpt je website zowel voor bezoekers als voor zoekmachines aantrekkelijker te maken. Dit leidt tot meer bezoekers en uiteindelijk, hopelijk, tot meer succes voor jouw site. Lees de blog 5 tips voor de beste technische SEO

De belangrijkste onderdelen

Zeker, hier zijn de belangrijkste onderdelen van technische SEO, elk met een korte uitleg van ongeveer 100 woorden:

1. Snelheid van de website

De laadsnelheid van je website is cruciaal voor zowel gebruikerservaring als SEO. Een snelle website houdt bezoekers tevreden omdat ze niet lang hoeven te wachten. Google en andere zoekmachines geven de voorkeur aan snelle websites, omdat ze een betere ervaring bieden. Je kunt de snelheid verbeteren door grote afbeeldingen te comprimeren, onnodige plugins te verwijderen en gebruik te maken van caching-technieken.

2. Mobiele vriendelijkheid

Tegenwoordig gebruiken veel mensen hun mobiele telefoon om op internet te surfen. Een website die goed werkt op mobiele apparaten is essentieel. Google gebruikt mobiele vriendelijkheid als een belangrijke ranking factor. Zorg ervoor dat je website een responsief ontwerp heeft dat zich aanpast aan verschillende schermformaten en dat de navigatie gemakkelijk is met een touchscreen.

3. HTTPS

Veiligheid is een topprioriteit op het internet. HTTPS staat voor Hyper Text Transfer Protocol Secure en zorgt voor een veilige verbinding tussen de website en de gebruiker. Websites met HTTPS worden als veiliger beschouwd, en Google beloont deze sites met een betere ranking. Zorg ervoor dat je een SSL-certificaat installeert om je website via HTTPS toegankelijk te maken.

4. Geen dode links

Dode links, of links die naar niet-bestaande pagina’s leiden, creëren een slechte gebruikerservaring en kunnen je SEO-ranking schaden. Regelmatig je website controleren op dode links en deze corrigeren houdt je site toegankelijk en gebruiksvriendelijk. Gebruik tools zoals broken link checkers om dit proces te automatiseren.

5. Structured data

Structured data helpt zoekmachines de context van de inhoud op je pagina’s te begrijpen. Door structured data te gebruiken, kun je specifieke informatie over je pagina markeren, zoals producten, reviews en evenementen. Dit kan leiden tot rijkere zoekresultaten, zoals rich snippets, die meer opvallen in zoekresultaten en de klikfrequentie kunnen verhogen.

De belangrijkste onderdelen van Technische SEO

Tips voor de beste technische zoekmachine optimalisatie

Wil je dat je website beter scoort in zoekmachines? Hier zijn enkele handige tips voor technische zoekmachineoptimalisatie:

1. Maak je website sneller: Zorg dat je website snel laadt door grote afbeeldingen te verkleinen en onnodige plugins te verwijderen.

2. Zorg voor mobielvriendelijkheid: Maak je website toegankelijk en makkelijk te gebruiken op mobiele apparaten.

3. Gebruik HTTPS: Beveilig je website met een HTTPS-verbinding om het vertrouwen van bezoekers en zoekmachines te winnen.

4. Ruim dode links op: Controleer regelmatig je website en verwijder of herstel links die niet meer werken.

5. Implementeer structured data: Gebruik structured data om zoekmachines meer context te geven over de inhoud van je site, wat kan helpen bij het beter tonen van je site in de zoekresultaten.

6. Optimaliseer je afbeeldingen: Verklein de bestandsgrootte van je afbeeldingen zonder kwaliteitsverlies voor snellere laadtijden.

7. Houd je robots.txt-bestand bij: Zorg dat dit bestand up-to-date is, zodat zoekmachines weten welke pagina’s ze wel of niet mogen bezoeken.

Deze stappen helpen je website beter en sneller te maken, wat zowel je bezoekers als zoekmachines ten goede komt!

Schakel Growth in

Wil je dat jouw website beter gevonden wordt in zoekmachines zoals Google? Dan is SEO erg belangrijk. Bij ons marketingbureau, Growth, zijn we experts in het optimaliseren van websites om deze met de professionele SEO tools en onze kennis hoger te ranken. Wij kunnen jou helpen om ervoor te zorgen dat je website snel laadt, mobielvriendelijk is, en veilig is met HTTPS. Ook zorgen we ervoor dat alle links werken, je afbeeldingen geoptimaliseerd zijn en je website de juiste structured data gebruikt.

Door ons in te huren, geef je je website de beste kans om bovenaan in de zoekresultaten te komen. Dit betekent meer bezoekers en uiteindelijk meer succes voor jouw bedrijf. Neem contact op met Growth en laat ons jou helpen om het maximale uit je website te halen. Wij zorgen ervoor dat technische SEO geen hoofdbreker meer is voor jou!

Auteur van dit artikel: Jonathan van der Steeg

Als Junior Marketeer bij Growth houd ik van schrijven, content maken en bedenken. Creatief, leergierig en enthousiast, dat is wat ik ben. Vol passie maak ik content en schrijf ik blogs om jou op de hoogte te houden van verschillende onderwerpen.

Blog inhoud:
Semrush partner logo
Growth online marketing recruitment consultancy

Bekijk met ons de mogelijkheden in online marketing.

Wil je ontdekken welke marketing strategie voor jouw organisatie verschil kan maken? Neem contact met ons op!