wat is voice search?

Auteur:

Growth

Gepubliceerd op:

augustus 31, 2023

Interessant? Deel dit:

4,4 min read|865 words|

Inleiding.

De digitale wereld zit vol met veranderende trends, maar één van de meest disruptieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren is ongetwijfeld voice search. Terwijl consumenten zich steeds meer wenden tot spraakgestuurd zoeken, moeten marketeers op hun beurt nadenken over de gevolgen hiervan voor hun strategieën. In deze blog duiken we dieper in deze revolutie en onderzoeken we hoe voice search de spelregels van online marketing herschrijft.

1. Wat is Voice Search?

Voice search, of spraakgestuurd zoeken, is een technologische vooruitgang die gebruikers in staat stelt om zoekopdrachten uit te voeren met hun stem in plaats van deze te typen. Dit gebeurt meestal via smartphones, maar ook via slimme luidsprekers zoals Amazon’s Echo, Google Home en andere apparaten die speciaal zijn ontworpen voor spraakherkenning.

2. Het verschil tussen Voice Search en traditioneel Google zoeken.

Terwijl voice search en traditioneel typen in Google allebei gericht zijn op het vinden van informatie, zijn er enkele cruciale verschillen:

 • Manier van Interactie: Bij voice search spreken gebruikers hun zoekopdracht uit, terwijl ze bij traditioneel zoeken deze typen.
 • Natuurlijk taalgebruik: Voice searches zijn vaak meer gespreksmatig en natuurlijk, omdat mensen spreken zoals ze normaal gesproken zouden doen in een gesprek.
 • Apparaattype: Terwijl typen op Google vaak wordt gedaan via desktops en mobiele apparaten, wordt voice search voornamelijk uitgevoerd op smartphones en slimme luidsprekers.
 • Intentie: Gebruikers die voice search gebruiken, zijn vaak onderweg of multitasking, wat kan wijzen op een andere zoekintentie in vergelijking met die van traditionele zoekers.

3. De groeiende populariteit van Voice Search:

Met elke technologische sprong worden nieuwe gewoontes gevormd. Recente studies voorspellen dat een groot percentage van de huishoudens in de nabije toekomst in het bezit zal zijn van een slimme luidspreker. Deze projecties onderstrepen niet alleen de groeiende trend, maar benadrukken ook de dringende noodzaak voor bedrijven om hun digitale aanwezigheid aan deze verschuiving aan te passen.

Met elke technologische sprong worden nieuwe gewoontes gevormd. Recente studies voorspellen dat:

 • Een groot percentage huishoudens binnenkort een slimme luidspreker zal bezitten
 • De afhankelijkheid van voice search jaarlijks toeneemt
 • Jongere generaties vooral geneigd zijn voice search te gebruiken
 • Deze projecties onderstrepen de groeiende trend en benadrukken de noodzaak voor bedrijven om hun digitale aanwezigheid hierop aan te passen.
Voice search en smart speakers groeien in populariteit

4. Hoe Voice Search SEO beïnvloedt:

Voice search heeft unieke kenmerken. De zoekopdrachten zijn vaak langer en meer conversatie van aard. Dit wijst op een grotere nadruk op lange staartzoekwoorden. Bovendien zijn veel van deze zoekopdrachten vraag-gebaseerd, waardoor ze beginnen met woorden als wie, wat, waar, waarom en hoe. Een ander interessant aspect is dat er een opmerkelijke toename is van “dichtbij mij” zoekopdrachten, waardoor lokale SEO nog crucialer wordt.

Voice search introduceert enkele unieke aspecten in het zoeklandschap:

 • Lange en conversatie zoekopdrachten: Een grotere nadruk op lange staartzoekwoorden.
 • Vraag-gebaseerde zoekopdrachten: Veelal beginnend met wie, wat, waar, waarom en hoe.
 • Lokale zoekopdrachten: Een stijging van “dichtbij mij” zoekopdrachten, wat lokale SEO belangrijk maakt.

5. Optimaliseren voor Voice Search:

Om de online zichtbaarheid in voice search te maximaliseren, is het van belang om bepaalde tactieken te omarmen. Het implementeren van gestructureerde gegevens op je website kan bijvoorbeeld zoekmachines helpen je content beter te begrijpen. Aangezien veel voice searches op mobiele apparaten worden uitgevoerd, wordt een mobielvriendelijk ontwerp onmisbaar. Verder is het essentieel om lokale optimalisatietactieken te benutten, waarbij je ervoor zorgt dat je bedrijfsinformatie consistent en actueel is over verschillende platforms.

Om de zichtbaarheid in voice search te maximaliseren, zijn er enkele sleuteltactieken:

 • Gestructureerde gegevens: Implementeer op je website om zoekmachines te helpen content beter te begrijpen.
 • Mobile-first design: Essentieel gezien het aantal voice searches uitgevoerd op mobiele apparaten.
 • Lokale optimalisatie: Zorg voor up-to-date en consistente bedrijfsinformatie over verschillende platforms.

6. Hoe bereid je jouw website voor op voice search?

Voice search wint snel aan terrein en het is essentieel om je hierop voor te bereiden. Zorg ervoor dat jouw websitecontent natuurlijk, vloeiend en makkelijk te begrijpen is. Dit verbetert niet alleen de ervaring voor de gebruiker maar optimaliseert ook voor zowel traditionele SEO als voice search. Er zijn echter meer facetten waarop je kunt inspelen. Hieronder geven we 8 sleutelstrategieën om je site te optimaliseren voor voice search:

 1. Voer een gedegen zoekwoordonderzoek uit.
 2. Integreer long-tail zoekwoorden en uitgebreidere vragen.
 3. Zorg voor het gebruik van relevante vraagwoorden.
 4. Bied beknopte en directe antwoorden.
 5. Vereenvoudig je content waar mogelijk.
 6. Implementeer structured data en optimaliseer voor veelgestelde vragen (FAQs).
 7. Zorg voor een snelle laadtijd van je website.
 8. Investeer in waardevolle backlinks.

7. De toekomst van Voice Search en online marketing:

Naarmate de technologie van voice search blijft verbeteren, kunnen we een verschuiving verwachten naar nog meer gepersonaliseerde en contextuele zoekresultaten. Dit vereist van bedrijven een vooruitziende blik, anticiperend op deze veranderingen en het consequent aanpassen van hun marketingstrategieën.

Naarmate de technologie van voice search blijft verbeteren, verwachten we:

 • Een verschuiving naar nog meer gepersonaliseerde en contextuele zoekresultaten.
 • Innovaties in spraakherkenning en natuurlijke taalverwerking.
 • Nieuwe marketingstrategieën gericht op voice-first platforms.

Conclusie:

Voice search is niet zomaar een voorbijgaande trend; het markeert een fundamentele verschuiving in de manier waarop consumenten interacteren met digitale platforms. Voor merken en marketeers ligt er een uitdaging – en een kans – om deze golf van verandering te omarmen, te innoveren en een voortrekkersrol te spelen in het steeds veranderende landschap van online marketing.

Auteur van dit artikel: Growth

Blog inhoud:
Semrush partner logo
Growth online marketing recruitment consultancy

Bekijk met ons de mogelijkheden in online marketing.

Wil je ontdekken welke marketing strategie voor jouw organisatie verschil kan maken? Neem contact met ons op!