Whatsapp kanalen de ultieme gids van Growth

Auteur:

Growth

Gepubliceerd op:

oktober 18, 2023

Interessant? Deel dit:

5,2 min read|992 words|

WhatsApp, al jarenlang het toonaangevende en meest gebruikte social media platform in Nederland, zit nooit stil als het gaat om vernieuwing en verbetering. Hun meest recente innovatie heeft de potentie om de manier waarop bedrijven communiceren te revolutioneren: WhatsApp Kanalen. Deze nieuwe functie opent een wereld van mogelijkheden voor merken en bedrijven die hun communicatie willen optimaliseren. In deze gids nemen we je mee op een diepgaande verkenning van WhatsApp Kanalen, de unieke voordelen die het biedt, en praktische tips om het maximale uit deze functie te halen voor jouw bedrijf of merk. Voor je verder leest kun je ons eigen “Growth” kanaal volgen en hier al in actie zien.

Wat zijn WhatsApp kanalen?

WhatsApp Kanalen vormen een nieuw medium binnen de app waarmee zowel individuen als organisaties content kunnen delen met abonnees. Deze kanalen staan los van de reguliere chatfunctie van WhatsApp en zijn primair bedoeld voor eenzijdige communicatie.

Waarom zijn WhatsApp kanalen een game-changer?

De integratie van kanalen in een app die al door miljoenen dagelijks wordt gebruikt, biedt merken een ongekende kans op zichtbaarheid. Directe communicatie, real-time updates en segmentatiemogelijkheden zijn slechts enkele voordelen die deze functie een game-changer maken.

Aantal Whatsapp gebruikers in Nederland - bron statista 2023

Voordelen van WhatsApp kanalen.

 • Maximale zichtbaarheid: Op het grootste social media platform van Nederland.
 • Privacy eerst: Gebruikers privacy staat centraal. Reacties in kanalen zijn beperkt, en persoonlijke gegevens zoals telefoonnummers zijn afgeschermd.
 • Actuele content: Berichten blijven 30 dagen zichtbaar, wat zorgt voor een constante stroom van actuele content.
 • Directe interactie: Hoewel primair bedoeld voor eenzijdige communicatie, kunnen abonnees reageren via emoji’s, waardoor een element van interactie behouden blijft.
 • Gemakkelijke verbreiding: Berichten kunnen eenvoudig worden doorgestuurd binnen WhatsApp.

Nadelen en overwegingen.

 • Niet end-to-end encrypted: In tegenstelling tot reguliere chats, zijn kanaalberichten niet end-to-end encrypted.
 • Beperkte reactiemogelijkheden: Gebruikers kunnen enkel reageren met vooraf geselecteerde emoji’s.
 • Vragen en onzekerheden: Aangezien de functie nieuw is, zijn er nog enkele onbeantwoorde vragen, zoals de noodzaak van de WhatsApp Business-app.

Hoe maak je een kanaal aan en deel je content?

Het opzetten van een kanaal op WhatsApp is zowel intuïtief als gebruiksvriendelijk, of je nu de desktopversie of de mobiele app gebruikt. Zodra je kanaal klaar is, kun je meteen beginnen met het posten van updates. Hier is een stapsgewijze handleiding:

Stap 1: Open de WhatsApp-app op je telefoon of desktop en navigeer naar het ‘Kanalen’ tabblad.

Stap 2: Binnen dit tabblad kun je bestaande kanalen zoeken en volgen. Om een nieuw kanaal te starten, klik je op het ‘+’ icoon.

Stap 3: Voer een passende naam voor je kanaal in, upload een profielfoto en voeg een korte beschrijving toe die de essentie van je kanaal weergeeft.

Stap 4: Plaats je eerste bericht. Het is raadzaam om een welkomstbericht te posten voordat je anderen uitnodigt om je kanaal te volgen.

Stap 5: Verspreid de link van je kanaal op andere sociale platformen en nodig je WhatsApp-contacten direct uit. Zo bouw je een trouwe groep volgers op.

Stap 6: Zorg voor regelmatige updates met waardevolle en boeiende content om je volgers geëngageerd te houden.

Belangrijk is wel om zorgvuldig na te denken over de naam van je kanaal en de beschrijving, omdat dit belangrijk is voor je doelgroep.

Tips voor succesvolle WhatsApp kanalen.

 • Do: Begin een kanaal rondom een gemeenschappelijk interessegebied.
 • Don’t: Vermijd het maken van extreem persoonlijke kanalen.
 • Do: Bied informatieve en waardevolle content aan.
 • Don’t: Overlaad je abonnees niet met te veel berichten.
 • Do: Houd de sfeer positief en opbouwend.
 • Don’t: Stel geen complexe vragen gezien de beperkte reactiemogelijkheden.

Vergelijking met andere communicatieplatforms.

Wanneer we WhatsApp kanalen naast andere communicatiemiddelen leggen, zoals e-mailmarketing, social media kanalen en SMS-marketing, zien we enkele onderscheidende voordelen. E-mailmarketing is bijvoorbeeld geweldig voor gedetailleerde content, maar kan te maken krijgen met lage open rates. Social media kanalen bieden brede zichtbaarheid, maar zijn afhankelijk van algoritmen die bepalen welke posts worden weergegeven. SMS-marketing is direct, maar kan als opdringerig worden ervaren. WhatsApp kanalen daarentegen combineren het directe van SMS, de breedte van social media, en de diepte van e-mail, allemaal in een vertrouwd en veelgebruikt platform.

Best practices voor contentcreatie op WhatsApp kanalen.

De aard van WhatsApp vraagt om korte, bondige berichten. Hier zijn enkele tips:

 • Lengte: Houd berichten kort en tot het punt. Mensen lezen WhatsApp voor snelle updates.
 • Multimedia: Maak gebruik van afbeeldingen en korte video’s om berichten aantrekkelijker te maken.
 • Frequentie: Overweeg om niet meer dan één bericht per dag te sturen om spam-achtig gedrag te voorkomen.
 • Interactie: Hoewel kanalen primair eenzijdig zijn, moedig interactie aan waar mogelijk, zoals het reageren met emoji’s.
 • Relevantie: Zorg ervoor dat alle berichten relevant zijn voor je doelgroep.

Voorbeelden & case studies.

Bedrijf A gebruikte WhatsApp kanalen om dagelijkse kortingscodes te sturen naar hun abonnees. In slechts een maand zagen ze een stijging van 20% in hun verkoop via deze codes.

Organisatie B, een non-profit organisatie, gebruikte het om updates te sturen over hun activiteiten en zag een toename van 30% in donaties en vrijwilligerswerk na het starten van hun kanaal.

Deze voorbeelden laten zien dat, ongeacht de sector, WhatsApp kanalen kunnen dienen als een krachtig communicatiemiddel.

Whatsapp kanalen de ultieme gids

De toekomst van WhatsApp kanalen:

Terwijl WhatsApp kanalen nu vooral worden gebruikt voor eenzijdige communicatie, kunnen we in de toekomst uitbreidingen verwachten die meer interactieve functies mogelijk maken. Er kunnen bijvoorbeeld meer geavanceerde analytics tools worden geïntroduceerd, of mogelijkheden voor abonnees om directe feedback te geven. Gezien de populariteit van het platform en de snelle adaptatie van nieuwe functies, is het veilig om te zeggen dat WhatsApp kanalen alleen maar zullen blijven groeien in relevantie en functionaliteit.

Conclusie.

Met de introductie van WhatsApp Kanalen zet het platform weer een grote stap in de evolutie van digitale communicatie. Voor merken en individuen biedt het een unieke kans om direct en effectief te communiceren met een groot publiek. De toekomst van deze functie ziet er veelbelovend uit, en het is aan ons om deze optimaal te benutten. Uiteraard nodigen we je uit om ons eigen “Growth” Whatsapp kanaal hier te volgen om op de hoogte te blijven van dit soort ontwikkelingen.

Auteur van dit artikel: Growth

Blog inhoud:
Semrush partner logo
Growth online marketing recruitment consultancy

Bekijk met ons de mogelijkheden in online marketing.

Wil je ontdekken welke marketing strategie voor jouw organisatie verschil kan maken? Neem contact met ons op!