Zelf een logo maken of een logo laten maken?

Auteur:

Dinand Bosch

Categorie:

Gepubliceerd op:

september 22, 2023

Interessant? Deel dit:

5,9 min read|1147 words|

Een logo is een cruciaal onderdeel van de visuele identiteit van een bedrijf. Het vertelt niet alleen wie je bent, maar het weerspiegelt ook de waarden en de professionaliteit van je merk. Bij het nadenken over het logo voor je bedrijf, kom je al snel voor een belangrijke keuze te staan: moet je zelf een logo maken of moet je een professional inhuren? In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van beide benaderingen onderzoeken.

De geschiedenis van logo’s.

In de loop van de tijd hebben logo’s een evolutie ondergaan. Van de oude merktekens van ambachtslieden tot de digitale pictogrammen van vandaag; logo’s hebben altijd een rol gespeeld in het definiëren en onderscheiden van merken en bedrijven. Deze historische reis benadrukt de blijvende kracht en het belang van een goed ontworpen logo.

zelf een logo maken

Het belang van een sterk logo voor je bedrijf

Voordat we ingaan op de voor- en nadelen van zelf een logo maken versus het inhuren van een professional, laten we even stilstaan bij het belang van een sterk logo voor je bedrijf. Een logo is vaak het eerste dat mensen zien wanneer ze in contact komen met je merk. Het kan potentiële klanten aantrekken of afstoten, afhankelijk van hoe het is ontworpen. Een sterk beeldmerk straalt professionaliteit uit en communiceert de kernwaarden van je bedrijf op een visuele manier. Het is een krachtig marketinginstrument dat kan helpen bij het opbouwen van merkherkenning en vertrouwen bij je doelgroep.

Belangrijkste elementen van een goed logo.

Elk sterk logo bestaat uit een aantal essentiële elementen. De kenmerken zoals eenvoud, memorabiliteit, tijdloosheid, veelzijdigheid en relevantie, zorgen ervoor dat een logo niet alleen opvalt, maar ook blijvende waarde heeft.

Psychologie van kleuren.

Bij het ontwerpen van een logo speelt kleurkeuze een cruciale rol. Elke kleur roept bepaalde emoties en associaties op. Bijvoorbeeld, blauw kan betrouwbaarheid suggereren, terwijl rood passie en energie kan uitstralen. Een goed begrip van kleurenpsychologie kan helpen bij het kiezen van de juiste toon voor je merk.

Waarom zou je het zelf maken?

Laten we beginnen met de overweging om zelf een logo te maken.

Voordelen van zelf een logo maken:

 1. Kostenbesparing en budgetvriendelijkheid: Zelf een logo maken kost vaak minder geld dan het inhuren van een professionele ontwerper. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn voor startende ondernemers met beperkte financiële middelen. Hiervoor kun je verschillende tools gebruiken.
 2. Creatieve vrijheid en persoonlijke betrokkenheid: Als je zelf ontwerpt, heb je volledige controle over het creatieve proces. Je kunt je eigen ideeën tot leven brengen en een beeldmerk creëren dat echt persoonlijk is.
 3. Snelle iteraties en controle over het ontwerpproces: Zelf een logo maken betekent dat je snel wijzigingen kunt aanbrengen en experimenteren met verschillende ontwerpen totdat je tevreden bent.

Nadelen van zelf een logo maken:

 1. Beperkte designvaardigheden kunnen leiden tot suboptimale resultaten: Als je geen ervaring hebt in grafisch ontwerp, loop je het risico een logo te maken dat er amateuristisch uitziet of niet goed aansluit bij je merkidentiteit.
 2. Risico op een onprofessioneel ogend logo: Een zelfgemaakt logo kan potentiële klanten afschrikken als het er niet professioneel uitziet. Dit kan leiden tot een verlies van geloofwaardigheid.
 3. Tijdsintensief proces: Het ontwerpen van een merk ID kan veel tijd in beslag nemen, vooral als je nieuw bent in grafisch ontwerp. Deze tijd zou je ook kunnen besteden aan andere aspecten van je bedrijf.

een logo laten maken

Hoe herken je een professioneel logo-ontwerp?

Nu we de voors en tegens van zelf een merk ID maken hebben besproken, laten we eens kijken waarom het inhuren van een professionele ontwerper vaak de betere keuze is.

Voordelen van een professional inhuren:

 1. Expertise en ervaring in ontwerp: Een professionele ontwerper heeft de nodige kennis en vaardigheden om een logo te maken dat zowel esthetisch aantrekkelijk als functioneel is. Ze begrijpen de psychologie achter kleuren, vormen en lettertypen en kunnen deze kennis toepassen om een effectief logo te ontwerpen.
 2. Uniek en professioneel logo dat opvalt: Een professioneel ontworpen logo zal opvallen tussen de concurrentie en de aandacht trekken van potentiële klanten. Het zal ook een positieve indruk achterlaten vanwege de professionele uitstraling.
 3. Tijdbesparing en focus op kernactiviteiten: Door een professional in te huren, kun jij je concentreren op wat je het beste doet – je bedrijf runnen. Het bespaart je kostbare tijd en energie die je elders kunt investeren.

Nadelen van een professional inhuren:

 1. Kosten kunnen hoog zijn, vooral voor start-ups en kleine ondernemingen: Het inhuren van een professionele ontwerper kan duur zijn, en dit kan een obstakel vormen voor bedrijven met beperkte middelen.
 2. Minder directe betrokkenheid bij het ontwerpproces: Als je een professional inhuurt, geef je een deel van de creatieve controle uit handen. Je moet vertrouwen op de expertise van de ontwerper.

Waarom kiezen voor een professioneel ontworpen logo door Growth?

Als we alle voor- en nadelen tegen elkaar afwegen, is het duidelijk dat het inhuren van een professionele ontwerper vaak de beste keuze is voor het creëren van een logo dat je bedrijf verdient. Een professioneel ontworpen logo is een investering in de toekomst van je merk. Het zal de geloofwaardigheid en herkenbaarheid van je bedrijf vergroten en je helpen om op te vallen in een competitieve markt.

Bij Growth begrijpen we het belang van een sterk beeldmerk en hebben we de expertise en ervaring om merken te ontwerpen die indruk maken. Neem vandaag nog contact met ons op voor een professioneel logo-ontwerp dat aan je behoeften en verwachtingen voldoet.

Huisstijl Growth Branding

Juridische overwegingen bij het ontwerpen van een beeldmerk.

Ben je overtuigd van het belang van een professioneel ontworpen logo? Wil je een beeldmerk dat de identiteit van je bedrijf weerspiegelt en indruk maakt op je doelgroep? Neem dan contact op met Growth voor deskundig logo-ontwerp. We staan klaar om je te helpen je merk te versterken en je bedrijf naar nieuwe hoogten te brengen. Aarzel niet om vragen te stellen of een offerte aan te vragen. We kijken ernaar uit om met je samen te werken en een logo te creëren dat je trots kunt tonen.

zelf een logo maken

Logo’s in verschillende media.

Je merk zal op verschillende platforms en in verschillende formaten verschijnen. Van visitekaartjes tot billboards en van websites tot sociale media. Een effectief logo moet flexibel en schaalbaar zijn om in al deze contexten te werken.

Een logo dat je bedrijf verdient

In dit artikel hebben we de keuze tussen zelf een logo maken en een professional inhuren voor logo-ontwerp grondig besproken. Hoewel zelf een logo maken aantrekkelijk kan zijn vanwege de kostenbesparingen en creatieve vrijheid, wegen de voordelen van het inhuren van een professional vaak zwaarder. Een professioneel ontworpen beeldmerk kan het verschil maken in hoe je bedrijf wordt waargenomen en kan bijdragen aan het succes van je onderneming. Bij Growth zijn we er om je te helpen bij het creëren van dat onderscheidende logo dat je bedrijf verdient. Bedankt voor het lezen van ons artikel en we hopen snel van je te horen.

Auteur van dit artikel: Dinand Bosch

Dinand Bosch is een levendige en creatieve kracht binnen ons team. Als gepassioneerde en bekwame auteur brengt hij de magie van woorden tot leven, verbindt hij lezers met nieuwe ideeën en creëert hij boeiende en inspirerende inhoud.

Semrush partner logo
Growth online marketing recruitment consultancy

Bekijk met ons de mogelijkheden in online marketing.

Wil je ontdekken welke marketing strategie voor jouw organisatie verschil kan maken? Neem contact met ons op!